Istället för massövervakning

Huvudpersonerna bakom terrordådet i Bryssel var de två bröderna Ibrahim och Khalid El Bakraoui (nu båda döda). Det verkar som om de också hade ett finger med i spelet vid terrordådet i Paris i november förra året.

Man kan i New York Times läsa om deras bakgrund av grov brottslighet. Ibrahim El Bakraoui dömdes i augusti 2010 till nio års fängelse för att ha skjutit mot och skadat en polis. Khalid El Bakraoui dömdes i september 2011 till fem års fängelse för bl.a. väpnat rån.

Trots att båda fortfarande borde sitta i fängelse så har de varit på fri fot ett bra tag och ostört kunnat planera och genomföra detta omfattande terrordåd.

Inte nog med detta, Ibrahim El Bakraoui försökte i juni 2015 åka till Syrien, men greps i Turkiet och skickades tillbaka till Europa.

Hur vore det om myndigheterna i Belgien och andra EU-länder såg till att dömda våldsbrottslingar faktiskt sitter inlåsta, eller om de släpps ut i förtid övervakas noga under hela strafftiden?

Man skulle t.ex. tänka sig att alla som släpps villkorligt från fängelse förses med elektronisk fotboja tills strafftiden löper ut. Eller åtminstonde indraget pass och kommunarrest med krav regelbunden anmälan till polisen.

Och håll dessutom koll på de som försökt åka till, eller återvänt från, strider i Syrien.

Vi behöver inte ytterligare massövervakning av hela befolkningen i form av PNR som EU nu verkar vilja göra. Terroristerna är ofta redan kända av myndigheterna som misstänkta eller dömda för grova brott inom EU, eller har deltagit i strider i Syrien eller Irak.

Kommentarer är avstängda.