Krossa IS

Minst 129 pesoner har dödats och minst 350 skadats i Paris i vad som verkar vara det värsta terrordådet på fransk mark sedan andra världskriget.

Till skillnad från attacken mot Charlie Hebdo i Paris tidigare i år så var detta dåd inte riktat mot några specifika individer eller specifik grupp, det var en attack mot Frankrike.

Även om antalet döda blev färre är det svårt att inte dra paralleller till attacken mot USA den 11 september 2001.

IS har tagit på sig skulden för dådet. Detta visar att IS inte bara är ett dödligt hot mot befolkningen i Irak och Syrien, nu har de på allvar förklarat krig mot västvärlden.

Jag tror att detta visar faran med att låta en terrororganisation bygga upp ett eget territorium mer eller mindre ostört. Det ger dem möjlighet att planera och genomföra mycket mer avancerade terrordåd än annars.

Kring milliennieskiftet samarbetade al-Qaida med talibanerna som då styrde större delen av Afghanistan, och det gav dem möjlighet att genomföra attacken mot USA den 11 september 2001. Efter USA:s militära ingripande i Afghanistan har al-Qaida försvagats och tycks nu inte längre vara kapabel att genomföra stora avancerade terrordåd.

Tack vare det territorium i Irak och Syrien som de kontrollerar har IS nu uppnått en liknande ställning som tidigare al-Qaida, vilket de nu har demonstrerat.

Vi kan inte låta detta fortgå. Det kan bli ännu värre. Tänk om IS lyckas komma över massförstörelsevapen.

Nu är det hög tid att slå tilbaka och bekämpa IS på allvar. Vi kan inte tillåta att de kontrollerar något territorium i Irak eller Syrien (eller någon annanstans). Även om vi inte lyckas utplåna organisationen helt så ska vi inte lämna dem ostörda. Precis som polisen brukar punktmarkera kriminella så bör vi nu konsekvent börja punktmarkera IS.

Samtidigt måste vi, inte minst Sverige, vara vaksamma på att terrorister kan komma in i vårt land med flyktingströmmen. Därför är det viktigt att vi har kontroll över vilka som kommer in landet. De gränskontroller som nyss inrättades kan vara bra för det. Och vi bör inte låta misstänkta terrorister eller krigsförbrytare vistas fritt i landet.

Jag hoppas att vi snart kan samordna detta på EU-nivå, så att vi inte får tillbaka permanenta gränskontroller mellan EU-länder.

Det är också viktigt att inte ta detta som intäkt för att misstänkliggöra alla muslimer. Trakaserier mot muslimer i allmänhet är inte bara fel, det är också kontraproduktivt och riskerar öka IS rekryteringsmöjligheter.

Updatering:
Tonade ner språkbruket en aning.

3 kommentarer to “Krossa IS”

 1. Erik Klarsroem säger:

  Du kanske bör lyssna in http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6302525 så slipper du framstå som en idiot och/eller rashatare?

 2. Mikael Ståldal säger:

  Bäste Erik,

  Tack för tipset. Lyssnat på nu.

  Det ligger mycket i det som Robert Fisk säger, och en del av det han föreslår bör definitivt göras.

  Men, Fisk föreslår huvudsakligen långsiktiga åtgärder, och det kommer ta rätt lång tid innan de får effekt.

  Jag tror inte vi har tid att vänta på detta, något ännu allvarligare kan hända innan dess. Alltså måste vi göra något som snabbt neutraliserar det akuta hotet också.

  För övrigt, du borde kanske slutamissbruka ordet “rashatare” så slipper du framstå som en fjant?

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Bekämpa islamism säger:

  […] Svensk politik och samhällsdebatt ur ett liberalt perspektiv « Krossa IS […]