Coronanaivitet

Efter en jobbig vår var smittspridningen av coronavirus mycket låg under sommaren. Men nu börjar den stiga till oroväckande höga nivåer igen, i synnerhet i större städer som Stockholm och Uppsala.

Sin vana trogen misslyckades Folkhälsomyndigheten fullständigt med att förutspå detta. Trots att det inte krävdes så mycket fantasi för att oroa sig för vad avslutat sommarlov, återöppnade gymnasieskolor och höstklimat kan göra. Inte ens när siffrorna på ökad smittspridning både i Sverige och andra länder, enligt flera sätt att mäta, talade sitt tydliga språk hissades någon större varningsflagg.

Förutom det ständiga pladdret om att noga följa utvecklingen och ha beredskap för ytterligare åtgärder så gjordes i stort sett inget nytt för att begränsa smittspridningen. Tvärt om förespråkades att vissa restriktioner skulle mildras (t.ex. för publik vid kultur och idrott), vilket alltså innebär att man sänker ambitionsnivån i smittbekämpningen.

Efter diverse hattande fram och tillbaka blev det ingen mildring av restriktionerna för publik. Men till skillnad från i våras är gymnasieskolor och en del högskoleutbildning öppna som vanligt.

Med tanke på att klimatet blir kallare och att höstterminen är i full gång på grundskolor och gymnasieskolor kan man inte hoppas på att smittspridningen minskar av sig själv före jul. Att den minskade kraftigt i juni berodde troligtvis till stor del på varmare klimat och sommarlov. Och vi kan glömma att något vaccin kan rädda oss redan i år.

Tyvärr har regeringen nu missat möjligheten att med relativt milda åtgärder mota Olle i grind och dämpa denna andra våg innan den tog fart. Man borde agerat snabbt och resolut redan i början av september när man såg att smittspridningen tog fart. Nu måste vi antingen vidta hårdare åtgärder, eller riskera att sjukvården går på knäna och många dör, precis som i våras.

Jag är mycket besviken på både regeringen och Folkhälsomyndigheten. Jag hade hoppats på att de lärt sig något av vad som hände i Sverige och andra länder i våras. Och att de hade utnyttjat sommarens andrum för att i lugn och ro förbereda Sverige för hösten. Men det verkar som om man varken lärt sig eller förberett sig.

Några förslag på åtgärder:

  • Bedriv all vuxenutbildning på distans året ut (möjligtvis med undantag för vissa typer av praktisk utbildning som svårligen låter sig göras på distans).
  • Tydliggör att det inte blir några lättnader för kultur/idrott före årsskiftet.
  • Tillfälligt förbjuda all alkoholservering (men behåll Systembolaget öppet).
  • Tillfälligt stänga restauranger, caféer, pubar, barer och nattklubbar, med undantag för take-away och uteserveringar.
  • Tillfälligt sänka gränsen för inomhuspublik till 10 personer.
  • Tillfälligt stänga bibliotekslokaler (med undantag för skolbibliotek).
  • Inför krav på munskydd på kollektivtrafik och offentliga platser inomhus.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)