Coronahaveri

Sverige genomgår just nu ett coronahaveri. Det är tydligt att Covid-19, precis som vanlig influensa, är en starkt säsongsbetonad sjukdom. Vi hade stor smittspridning i våras, men framåt maj började smittan gå ner och under juli-augusti låg den på mycket låga nivåer. Sedan ökade smittan igen när hösten kom, och nu är vi mitt uppe i denna andra våg.

Situationen just nu är mycket allvarligare än vad den var i början av året. Det var först i början av mars som smittan hade fått ordentligt fäste i Sverige, och då hade vi cirka tre månader innan säsongseffekten hjälpe oss i maj. Ni har vi redan nått samma nivåer av smittspridning och belastning på sjukvården som under våren, och vi har fem månader kvar tills maj. Troligtvis kommer vi nu få hjälp av vaccin, men räkna inte med att vi hinner vaccinera tillräckligt många före maj för att det ska ha någon stor effekt på smittspridningen. Vaccinet kommer däremot förhoppningsvis göra att vi slipper en tredje våg under hösten 2021, och vi bör kunna lägga denna pandemi till handlingarna lagom till Midsommar 2021. Men nu måste vi härda ut ytterligare fyra-fem månader innan det lättar.

Tyvärr fortsätter Regeringen och Folkhälsomyndigheten att göra för lite och för sent för att hejda smittspridningen. Som jag skrivit tidigare finns det fler åtgärder som vi kan vidta, och det finns ingen anledning att vänta eller tveka:

  • Förbjud alkoholservering helt och hållet.
  • Ännu hårdare restriktioner för restauranger, caféer och övriga matställen: tillåt inte att gäster sitter och äter eller dricker inomhus över huvud taget.
  • Krav på munskydd i kollektivtrafik, köpcentrum, butiker och andra offentliga inomhusmiljöer hela tiden.
  • Kräv att utlämningsställen för paket ska betjäna kunder utomhus, eller införa någon form av digitalt kösystem, så att man inte behöver stå inomhus tillsammans med andra och köa.

Dessutom borde Sverige omgående införa ett tillfälligt inreseförbud från Storbritannien för att förhindra, eller åtminstonde fördröja, att den nya mer smittsamma varianten av coronaviruset får fäste här. Uppdatering: detta är tydligen på gång.

Jag misstänker att regeringen tvekar att införa hårdare restriktioner av rädsla för de ekonomiska konsekvenserna för bl.a. restaurangnäringen. Jag tycker dock att liv och hälsa tillfälligt borde prioriteras i detta fall. Dessutom kan detta vara en nyttig lektion för Sverige, om det är så att vår ekonomi drabbas allvarligt av att besöks- och restaurangnäringen får svårigheter under några månader så borde vi kanske direkt efter pandemin är över inleda ett långsiktigt arbete för att göra Sveriges ekonomi mer robust och diversifierad.

Kommentarer är avstängda.