Förrädiskt om abort

Sjuksköterskan Ann-Lis Söderberg förfasar sig på SvD Brännpunkt över att antalet aborter i Sverige inte minskat sen dagens abortlagstiftning infördes 1975.

Jag har aldrig riktigt förstått varför man ska förfasa sig över det. Om man accepterar att abort är tillåtet så måste man rimligtvis även acceptera att det utförs aborter. Sverige har klarat sig bra de senaste 32 åren trots de aborter som utförs, och jag känner inte till några konkreta problem som beror på att det skulle utföras “för många” aborter. Jag skulle förstå om några kände en viss oro om det vore så att antalet aborter sköt i höjden, men nu ligger de alltså stabilt.

Kan det vara så att Söderberg befarar ett framtida demografiskt problem ifall aborterna inte minskas? Teoretiskt möjligt eftersom om alla kvinnor som idag gör abort istället födde barnet så skulle födelsetalet öka signifikant. Men knappast troligt eftersom hon fokuserar minst lika mycket på att förhindra att graviditeter uppstår som att de ska fullföljas, vilket ju är meningslöst ur ett rent demografiskt perspektiv.

Den en troligare förklaring är att Söderberg är en förtäckt abortmotståndare, hon vill egentligen inskränka möjligheterna att göra abort rejält, men skriver inte det rent ut. Detta blir tydligt då hon efterlyser mer religionkunskap med kristna värderingar i grundskolan, en fråga som har mycket lite med abort att göra. Dessutom vill hon uppvärdera principen att vänta med sex tills äktenskapet.* Söderberg är helt enkelt en troende kristen som med statens hjälp vill pådyvla sina kristna värderingar (bl.a. att abort är fel) på resten av samhället.

Finns det då något vettigt i artikeln? Ja, jag tycker att kravet på utökad socialförsäkring för unga mammor är intressant. Jag tycker inte att man totalt sett ska satsa mer skattepengar på familjestöd, men man kan gärna omfördela lite genom att ge mindre till välbärgade medel- och överklassfamiljer och mer till de yngre och utsatta. Man bör inte direkt uppmundra tonåringar att bli föräldrar, men jag ser inget fel i att börja skaffa barn vid 20 istället för vid 30 som många svenskar gör idag. Det är inte bra att många känner att de absolut måste avsluta högskoleutbildning och skaffa ett bra jobb innan de kan bli föräldrar, se tidigare inlägg om detta. (Anledningen till att jag tycker detta har inte så mycket med aborter att göra dock.)

*) Att av princip vänta med att ha sex tills man gift sig är för övrigt riktigt korkat, i synnerhet om man anser att äktenskapet är viktigt (eller heligt) och inte gillar skilsmässor. För många är det sexuella en viktig del av ett förhållande (i synnerhet om man inte får ha sex utanför förhållandet), och då är det ju bra att veta att den biten funkar innan man binder upp sig för ett långsiktigt förhållande. Jag skulle snarare rekommendera en rakt motsatt princip, gift dig inte med någon du aldrig har haft sex med! Däremot bör man vänta med att ha oskyddat sex tills man har ett stabilt förhållande och känner sig redo för att skaffa barn (vilket inte nödvändigtvis är lika med att vara gift), men det är något annat.

3 kommentarer to “Förrädiskt om abort”

 1. Simon Wämmerfors säger:

  Ang. ditt resonemang kring sex och äktenskap.
  Uppfattar jag dig rätt är din teori att ju utförligare man testat sig fram sexuellt ju stabilare kommer de ingångna äktenskapen att bli. Med tanke på det svenska samhällets syn på sexualiteten och toleransen för många och tillfälliga sexuella relationer borde Sverige vara ett av de land med lägst andel skilsmässor. Nu är det raka motsatsen, vårt land har skyhöga skilsmässotal och är bland de högsta i världen.
  För att uttrycka det milt har ditt resonemang vissa kontaktproblem med verkligheten…

 2. Mikael Ståldal säger:

  Simon,

  Jag menar att det förefaller vara riskabelt och dumt att helt låta bli testa det sexuella innan man gifter sig. Det innebär inte att det är det enda, eller ens det viktigaste, för hur stabilt ett äktenskap blir.

  Att Sverige har höga skilsmässotal tror jag har mycket att göra med att vi inte har något tabu mot skilsmässa, vilket innebär att folk inte stannar kvar i misslyckade äktenskap. I många länder med lägre skilsmässotal (eller Sverige förr i tiden) så lever/levde nog många olyckliga i misslyckade äktenskap.

  Sen så är det ju inte bara i Sverige som folk har sex före/utom äktenskapet. Det intressanta är inte hur samhället ser på det, utan på vad folk faktist gör.