Förbjud inte internationella adoptioner

I en artikel i Metro (sid 2) kritiserar Tobias, själv adopterad från Sydkorea, internationella adoptioner och vill förbjuda det. Tobias vägrar också känna tacksamhet för att han blev adopterad från Sydkorea till Sverige.

Jag har inte hört någon som krävt att adoptivbarn i Sverige ska känna tacksamhet för att de fick växa upp i Sverige, men om det förekommer så är det orimligt. Adoptivbarn har inte själva valt att bli adopterade. Sydkorea är idag ett rikt och demokratiskt land, precis som Sverige. Vi kan inte hävda att det är sjävklart bättre att bo i Sverige än i Sydkorea.

Som jag skrivit tidigare så bör inte staten uppmuntra till internationella adoptioner, vilket den gör i dag genom bidrag.

Däremot tycker jag inte att det bör förbjudas helt. Det finns fall när det kan vara det bästa (eller minst dåliga) för barnet, och då bör det kunna göras. Det är dock högst tveksamt om det är rimligt att adoptera barn från Sydkorea idag, utan det torde vara fattigare länder som det är aktuellt för.

Som jag också skrivit tidigare så bör inhemska adoptioner underlättas.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)