Till min stora förhoppning, så blev inte Johan Pehrsson (fp) ny justitieminister, utan istället moderaten Beatrice Ask.

Eftersom att jag inte har hört talas om henne särskilt mycket, så var min reaktion att hon skulle bli en rätt marginaliserad minister som inte körde lika mycket batongpolitik. Efter en snabb genomgång över hennes skrivna motioner de senaste åren, verkar dock bilden vara en lite annan.

Beatrice Ask har nämligen motionerat om bla.:

– Att “grooming” (dvs. sexuella inviter till barn under 18 på nätet) skall kriminaliseras. Hur mycket jag än ogillar äldre män/kvinnor som försöker locka till sig kontakt med barn under 18, så är det inget man skall lagstifta om. Dels för att det blir ett sorts falskt skydd (det är bättre om barn redan får första början får lära sig hur man hantera kontakter med okända människor), och dels så är det svårt att veta var gränsen skall gå.

I England, där lagen finns, har den dessutom heller inte gett något vidare resultat.

– Att maskeringsförbundet skall vara generellt. Maskeringsförbund vid demonstration hör inte hemma i en demokrati. Staten skall inte lägga sig i vilka kläder människor har på sig, och rätten att kritisera anonymt måste säkerställas.

– Att det skall vara en ökad parlamentarisk kontroll av hemlig rumsavlyssning. I sammanhanget är det bra att försöka göra så mycket inskränkningar i buggningen som möjligt, men buggning skall givetvis inte få förekomma överhuvudtaget av icke-dömda personer.

Nu är Beatrice Ask inte ensam om att utforma justitiepolitiken, och vilka förslag som kommer läggas fram blir en senare fråga. Förhoppningsvis blir det mindre om ovanstående, och istället lite mer fokus på våldsbrott och kanske lite ökat fokus på relationsvåld och hatbrott. Något som svensk politik saknat de senaste 12 åren.

Uppdatering: I buggningsfrågan får nog Ask anses som näst-bäst i alliansen efter centerns Johan Linander. Ur integritetssynpunkt tippar jag dock att moralfrågor kommer rankas högre.


2 kommentarer till “Är den nya justitieministern verkligen så bra?”  

  1. 1 Henrik Hall

    Trevligt att du verkar ha ändrat åsikt om grooming. I övrigt håller jag med dig och hoppas att centern ryter till om övervakningen.

  2. 2 Johanna Nylander

    Har jag haft en annan åsikt om grooming? Mej veterligen har jag protesterat mot lagstiftande om det sedan förslagen började komma…

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.