Nordkorea har genomfört en sprängning som tros vara någon slags atombomb. Nordkorea är ett land som haft ihjäl en stor del av sin egen befolkning, likt många andra kommunistdiktaturer. Men få kommunistdiktaturer har så hårt gått i botten över hela samhället som Nordkorea. Detta gör att det är riskfyllt att anta att landet ska handla långsiktigt rationellt. Landet kan komma att i framtiden använda atomvapen, eller sälja dem, det senare gör att hotet kan komma oss i Europa så mycket närmare.

Trots att få länder idag i praktiken är kommunistiska, är hotet från kommunismen fortfarande större än från andra brutala ideologier. Insatserna i det spel som förs nu i Asien rör sig om någonstans mellan några hundra tusen upp till några miljoner döda människor. Nordkorea har förutom potentiella kärnvapen, nedgrävt hart när oåtkomlligt kraftigt artilleri som har kapacitet att bombardera Seoul.

Anledningen att Nordkorea som stat överhuvudtaget existerar beror på Kinas inblandning i koreakriget. Man ville inte ha ett kapitalistiskt land vid sin gräns. Kina som kapitalistisk nation bör nu ta sitt ansvar, i säkerhetsrådet och som Nordkoreas främste allierade, att styra Nordkorea bort från en väg som kan leda till många människors död i framför allt Sydkorea och en efterföljande utplåning av Nordkorea från jordens yta. Kina bör, i samarbete med världssamfundet överväga ett brett spektrum av möjligheter för att undvika en katastrof.

Det är nu länge sedan Mao Tse Tung dog, och liberaliseringen av Kina har pågått i ganska många år. Domen kommer att bli hård över Kina om man inte lyckas med Nordkorea, och i vilket fall som helst kommer frågor att ställas om varför man inte agerat tidigare.


2 kommentarer till “Kinas ansvar tungt för Nordkorea”  

 1. 1 Jörgen Modin

  Har skrivit lite bakgrund på min blogg. Här kommer den bloggposten i sin helhet:

  Inte möjligt för USA att militärt lösa nordkoreaproblemet

  Underrättelseföretaget STRATFOR har gjort en bedömning av USA:s möjligheter att med militära medel oskadliggöra Nordkorea. Slutsatsen är att detta inte är möjligt. Följande skäl anförs:

  • Nordkorea kan tänkas reagera som om det rör sig om ett fullskaligt krig även vid mindre, riktade attacker
  • USA har inte mer militära resurser i form av manskap, utan att börja med värnplikt. Trupperna är uppbundna i Afganistan och i Irak, Trupperna roteras redan så tajt att de är mer på plats, än hemma och laddar om.
  • Nordkorea kan avfyra i storleksordningen 300’000 till 500’000 artillerigranter per timme över Seoul vid ett krig.
  • Seoul kan initialt förmodligen inte hållas vid ett krig.

  Bedömningen återges på Counter terrorism blog, och originalet kan man läsa på STRATFOR:s sajt om man betalar.

 2. 2 Emil Eklindh

  Man skall inte heller glömma att Nordkorea idag har en folkarme. I stort sett alla har vapen hemma som skall användas för att försvara landet och “ledaren”. Propagandamaskinen har fått rulla någorlunda ostört i många år nu. Detta gör att man ser “väst” som ondska och man kommer att försvara sig till “siste man och siste patron” för att använda Hitlers uttryck. Att gå iin i Nordkorea är inte bara en katastrof för Nordkoreas folk offren från den militärmakt som går in kommer att bli enorma. Och då tar jag inte ens med hur många granater som Nordkorea kommer att kasta iväg mot andra städeroch länder i området.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.