Precis som folkpartiet så har centerpartiet har fått jackpot på sina favoritfrågor och lyckats knipa både näringsministerposten, miljöministerposten och infrastrukturministerposten. Och ja, jordbrukminisitern är ju centerpartist också, men det är nog inget annat parti som ens vill ha den posten. Däremot är tillsättandet av dom här posterna knappast någon jackpot för Sverige.
Maud Olofsson som näringsminister är självklar och vettig. I hela valdebatten med alla skandaler har hon envist pratar småföretagande, och om inte annat på detta sätt tjatat till sig rätten till den posten. Men resten av statsråden från centern är en besvikelse. Andreas Carlgren blir miljöminister trots att han erkänner att han inte kan nåt om saken. Det är en rent politisk tillsättning, där Carlgren får tack för lång och trogen tjänst. Likaså vittnar jordbruksminister Eskil Erlandssons CV om många och långa uppdrag i centerpartiets tjänst. Han är uppenbarligen en gedigen politiker och dessutom lantmästare, så det är nog ett naturligt val för centern. Tyvärr verkar Erlandsson stå helt på jordbrukarnas sida, och inte på konsumenternas, samhällets eller skattebetalarnas, och lägger fram motioner om att staten skall betala forskning på jordbruk och att man skall få skjuta vargar, medans jag inte kan hitta ett enda uttalande om att man bör ta bort eller reformera CAP eller att jordbrukare faktiskt bör få klara sig på samma villkor som andra företagare. Åsa Torstensson som infrastrukturminister är rätt anonym. Hennes riksdagsmotioner vittnar dock inte om nån särskild insikt eller liberalism i infrastrukturfrågor, med intetsägande motioner om att man skall “satsa” på Landvetters flygplats, och att man vill öka olika regionala bidrag med runt en tredjedel.

Förutom Maud Olofsson får man helt konstatera att centerpartiets statsråd antingen är oliberala eller inkompetenta, och möjligen i nåt fall båda. Centerpartiet sviker alltså dom som har satt sitt hopp till centerns omfamnande av social-liberalismen. Jag får väl erkänna att jag är både sviken och besviken, men inte speciellt förvånad.


10 kommentarer till “Den nya regeringen: Centerpartiet sviker liberalerna”  

 1. 1 Robin Ekman

  “antingen är oliberala eller inkompetenta”

  Det är väl samma sak?

 2. 2 globaljuggler

  Jag hade förväntat mig mer av den är bloggsidan än en sådan här bloggpost endast en vecka efter att regeringen har tillträtt.

  Om det är sådan kritik mot regeringen sidan ska bestå av tänker jag nog stryka den från min RSS-lista. Jag hade högre förväntningar än så.

 3. 3 Mikael Ståldal

  Robin,

  Nej, oliberal och inkompetent är inte samma sak. Att vara kompetent innebär (i det här fallet) att man är kunnig i sakfrågor och har förmåga att driva igenom sina åsikter.

  Det finns sossar som är kompetenta, utan att vara liberala.

  Ett statsråd som är liberalt men inkompetent är meningslöst, ett statsråd som är kompetent men oliberalt är farligt.

 4. 4 Robin Ekman

  Poängen är att kompetent centralplanerare är en oxymoron. Den enda “kompetenta” centralplaneraren är den som vill ta bort sin egen position.

 5. 5 Lennart Regebro

  Globaljuggler jobbar i riksdagen för centerpartiet.

 6. 6 Staffan

  Hade också trott mer om denna blogg än detta, även om jag inte jobbar för centerpartiet i riksdagen. Jag jobbar faktiskt inte för centerpartiet överhuvudtaget. Jag är inte ens centerpartist.

  Men känslan av att “alla som man känner och/eller tillhör samma parti är bra och nästan alla andra tillsättningar är dåliga” som präglar artikeln är trist och så partipolitisk att man inte vill ta den på allvar.

  Ungefär samma känsla som präglar de flesta kommentarer på lokala ledarsidor runt om i landet.

  FRÅGA: Hur kan det vara olagligt att uppge falskt namn till er? Jag är lite oklar på lagen här?

 7. 7 Jörgen Modin

  > Hur kan det vara olagligt att uppge falskt namn till er?
  > Jag är lite oklar på lagen här?

  Andra kanske har bättre svar, men du får t ex inte utge dig för att vara någon annan.

 8. 8 Lennart Regebro

  Det är ju tråkigt att artikeln framstår som partipolitisk. Men den är den inte. Jag tillhör inte något parti, och röstade dessutom på Centern, som tack vare många liberala centerpartisters försäkran om saken framstod som ett liberalt parti som tänkte föra någorlunda liberal politik.

  Ni som inte håller med om artikeln är välkomna att överbevisa mig om att Eskil Erlandsson och Åsa Torstensson under valrörelsen helt plötsligt har blivit övertygade liberaler. Men i avsaknad på indikationer på att dom har ändrat sig får man rimligen förmoda att dom inte har det.

  Och att ett parti som i 20-30 år har försökt ha en miljöprofil inte kan hitta en person som faktiskt har erfarenhet av miljöfrågor att tillsätta som miljöminister är, milt uttryckt, förvånande.

 9. 9 Henrik, liberal

  Jag håller inte med särskilt mycket. Andreas Carlgren verkar göra ett mycket bra jobb som miljöminister. Det samma gäller Åsa Torstensson som t ex tagit tag i katastrofen i Bohuslän (E6) osv.
  En sak som jag däremot håller med om är att jordbruksministern i många fall verkar obalanserad. Han låter ofta som en megafon för landets bönder, inte en minister med visioner och kraft. Detta är en brist.
  Det bästa vore Erlandsson kunde ta tag i debatten om EU:s jordbruksstöd på ett mer kraftfullt sätt.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.