Att som liberal sätta sig ner för att granska kristdemokrater känns lite som att sparka på nån som ligger. Men då KD har både socialminister och folkhälso- och socialtjänstminister så är det dom som sitter på vårdfrågan, och måste granskas. Och resultet är rätt väntat.

Småländskan Maria Larsson har blivit Folkhälso- och socialtjänstminister. Dom motioner hon har lagt fram i riksdagen ger tyvärr inga som helst indikationer på att hon kommer föra en speciellt vettig politik på det här området. Bland annat lägger hon motioner om att staten skall lägga sig i hur landstingen sköter sjukvården, eftersom hon anser att just Fibromyalgi tydligen skall få mer resurser. Men huvudproblemet i dagens svenska sjukvård är ju att redan landstingen är för centralstyrda. Det kommer inte blir bättre av att staten lägger sig i landstingens jobb.

Maria Larsson vill dessutom förbjuda prostitution smygvägen. I Sverige är det bara köp av sexuella tjänster som är förbjudet, medan det är helt lagligt att vara prostituerad. Maria Larsson vill dock göra detta omöjligt, genom att förklara att inkomster från prostitution är förverkade. Det här är typiskt kristdemokratiskt hyckleri av välkänd sort. Istället för att öppet erkänna att man vill förbjuda prostitution skall man bara göra det omöjligt att vara prostituerad och samtidigt följa lagen. Det är samma attityd dom man har haft mot homosexuella, där man förklarar sig vara för sexuellt likaberättigande, men fortfarande konsekvent röstar mot alla förslag som skall genomföra likaberättigandet i praktiken.
Inte heller har Maria Larsson förstått det där med separation mellan kyrka och stat, då hon har lagt fram en motion om att man skall utreda om huruvida det kan gå bra att låta kyrkan genomföra konfirmationsundervisning i grundskolan. Sammanlagt kan man konstatera att Maria Larsson verkar alldeles förtjust i att låta staten bestämma sånt som folk borde få bestämma själva, vilket inte bådar gott för den svenska folkhälsan.

Mats Odell har tilldelats den märkliga posten “Kommun- och finansmarknadsminister”. Han är en av dom få ministrarna som har varit med innan, då han var kommunikationsminister 1991-1994. Och däri ligger nog förklaringen till hans märkliga ministerpost. Posten skapades nämligen under Göran Persson, när man också kom på fantastiska poster som Mona Sahlins “Biträdande näringsminister med ansvar bl.a. för arbetslivs- och arbetsrättsfrågor, småföretagande och regional näringspolitik, samt integrationsfrågor” och Jens Orbacks post som “Demokrati-, storstads-, integrations-, och jämställdhetsminister”. Mats Odells ministerpost skapades för Sven-Erik Österberg, och är specialgjord för honom. Mats Odell har förmodligen fått ta över denna märkliga blandpost därför att KD ville ha in nån med erfarenhet, utan att ha nån riktigt bra plats att sätta honom på.

Mats Odells åsikter är nästan omöjliga att hitta. Alla motioner han har skrivit under är stora kommitémotioner underskrivna av nästan hela KD. Inga motioner under 2005/0026 är underskrivna enbart med hans namn, vad jag kan se. Det här kan betyda att hans åsikter är tongivande inom KD, samma sak gäller för Göran Hägglund, men det kan också betyda att han är rädd för att ha egna åsikter. Inget av dom alternativen lovar väl.
Sist har vi då Göran Hägglund. Som partiledare är han knappast tillåten att ha egna åsikter, utan måste företräda partiet som helhet. Och det är det bästa med dagens kristdemokrater, för det KD han målar upp är betydligt mindre flumkonservativt än Alf Svenssons parti, och står för en försiktig folkhemshöger. Med det i åtanke är det olyckligt att han har blivit socialminister, då det är en av dom områden som behöver störst och mest genomgripande förändring, tillsammans jobbfrågan.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att kristdemokraternas starka grepp om välfärdsfrågor innebär att det förmodligen inte kommer hända nånting på området. Kristdemokraterna sitter för mycket fast i en myspysig folkhemsmyt för att genomföra den konsumentrevolution som vården behöver, samtidigt som dom inte kommer att kunna åstadkomma någon speciell socialmoralisk skada då dom inte har resten av alliansen med sig i sin moralism. Jag har svårt att skaka av mig känslan av att kristdemokraterna har ett så starkt grepp om dom här frågorna i denna regering därför att ingen annan var intresserad, efter att folkpartiets batongliberaler fokuserade om partiet. Vi får hoppas att man i nästa regering sätter liberaler på dom här områdena, och sätter kristdemokrater på områden där deras moralhyckleri inte kan påverka politiken.


4 kommentarer till “Den nya regeringen: Kristdemokraternas statsråd”  

 1. 1 Anders Hällzon

  Sparka på, men ange länkar, pojk! Nu gick de ju att hitta på riksdagen.se, men ändå…

  Husomhelst hoppas jag att du har rätt. Hellre liberal än konservativ politik på de posterna.

  “Vi får hoppas att man i nästa regering sätter liberaler på dom här områdena”

  Miljöpartister? 😉

 2. 2 Erik

  Så tänker bloggregeringen legalisera prositutuion (köpande och säljande)? I annat fall är ju hela detta inlägg bara ett stort slag i luften.

 3. 3 Louise Persson

  Jag vet inte vad bloggregeringen har för samlad syn; däremot bör prostitution enligt min mening avkriminaliseras (det syftar på både sexköpslagen och kopplerilagen).

 4. 4 Lennart Regebro

  Varför skulle det vara ett slag i luften? Det jag kritiserar är hyckleriet, att man vill förbjuda prostitution, men inte säger det, utan istället försöker göra det smygvägen. Man säger en sak, och gör nåt annat.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.