När jag skrev om budgeten så erkände jag att jag inte visste om det var bra eller inte att lägga ner djurskyddsmyndigheten. Nu har jag fått reda på mer i frågan, och det visar sig att myndigheten är hett hatad av såväl länsveterinärer som bönder. Så man anar Centerpartiets hand i den här frågan. Vad har då Djurskyddsmyndigheten sysslat med under dom här två-tre åren dom har funnits? Tja, låt oss ta ett exempel.

Många djur här i landet lever ute i naturen utan hus året runt. Oftast är dom vilda djur såklart, men ibland är dom ägda av människor. Två exempel på det här är dom hästar som går på Lojsthajd (eller Lojsta hed, om man är fastlänning). Hästarna där är i den närmaste vilda hästar av en speciell gotländsk ras som kallas Gotlandsruss. Hästarna har gått utomhus i alla fall sedan vikingatid, kanske längre. I tusen år eller mer har det knatat omkring hästar där i ur och skur, året runt. Betydligt mer nytillkomna, men ändå ingen nyhet, är korna på Revingehed. Dom går också ute året runt, enligt uppgift har dom gjort detta i 40 år (fast jag hittade ingen bekräftlse på det) och tycks inte må illa av detta på nåt vis, snarare tvärtom.

Men, så tillkom då djurskyddsmyndigheten år 2004, och helt plötsligt måste dom här djuren skall ha ligghallar. Jajamensan, gotlandsrussen också. Vad som är i princip vilda djur som har gått ute i alla tider måste nu ha dyra ligghallar, trots att djuren inte mår dåligt, och trots att ligghallar inte alls garanterar att djuren mår bättre. Detta har gått fram och tillbaka i olika domstolar, och tagit massor av tid från dom inblandade, och måste ha kostat rejält med pengar. Djuren på Revingehed fick tillslut dispens, men bara fram till år 2009. Gotlandsrussen ligger dock tydligen under under giljotinens skugga fortfarande. Jo, giljotinens skugga. Bönderna som äger marken har sagt att om dom krävs på ligghallar så kommer dom avliva russen istället. Djurskyddsmyndigheten har sagt att man kanske kan få dispens om man ser till att djuren får foder och rent rinnande vatten och får tillsyn varje dag och liknande. Dom naturliga vattenkällorna duger inte, säger djurskyddsmyndigheten, för djuren kan förorena dom källorna själva. Dom dög i tusen år, men inte efter 2004. Jag är nästan förvånad över att man inte har krävt att samer skall bygga ligghallar år sina renhjordar.
Allt det här är såklart fantastiska dumheter. Man har skapat regler utan att grunda dom i vad som faktiskt är bra för djur, och så genomför man dom bara för att man kan. Efter att ha fått reda på vad jag skulle kolla efter och ha läst om dom här frågorna måste jag helhjärtat stödja regeringens beslut att lägga ner djurskyddsmyndigheten.


4 kommentarer till “Skydda djuren från djurskyddsmyndigheten.”  

 1. 1 Johan Richter

  Jag satt i miljönämnden i Lund när korna på Revingehed var uppe på tapeten. Både våra tjänstemän och länsstyrelsens ansåg
  att djuren var mycket friska och välskötta men det struntade Djurskyddsmyndigheten totalt i. Att det skulle minska den biologiska mångfalden på Revingehed om korna försvann struntade de också i. Vi var faktiskt enhälliga i nämnden om att överklaga djurskyddsmyndighetens beslut. Och att miljönämnden överklagar till förmån för ett privat företag händer väl i princip aldrig.

 2. 2 Eklindh

  Det är lite roligt att du säger det där om renarna. Men om jag inte är helt ute och cyklar så tror jag att det har vart förslag om det. Men att det föll på något om historiska saker. Men jag kan ha helt fel om detta.

 3. 3 Niklas Lindgren

  Fast det där är ju småpotatis i jämförelse med hur djurskyddsmyndigheten gjorde allt för att omöjliggöra medicinsk forskning i Sverige. Tack och lov så fanns det andra myndigheter som kunde hålla dessa dårar i någerlunda schack. Men nu är det slut på lekstugan och forskingshatarna vid djurskyddsmyndigheten får bedriva sin aktivism på gatan istället bakom ett skribvbord avlönade av oss andra. Puh…

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.