Nu har justitieminister Beatrice Ask kommenterat lagen om nedladdning av upphovsrättskyddat material offentligt. Enligt tt har hon inga planer på att avkriminalisera lagen, utan tycker att

“Grundprincipen som gäller i nuvarande lagstiftning, att man inte bara går in och snor grejer för andra utan att betala för sig, den principen tycker jag är riktig”

Ask sällar sig därmed till den kategori som jämför fildelning med stöld. Ett resonemang som i grund och botten inte fungerar, då fildelning bara innebär kopiering. Inte heller verkar hon bry sig så mycket om den rättsosäkerhet som förekommer en fildelningsutredning, och svårigheterna att efterfölja en lag som inte stöds av en så stor procent av svenska folket.

Regeringen har inte diskuterat saken än, men som Bloggregeringens justiteminister så hoppas jag på att de andra partierna kan få Beatrice Ask att ändra sig. För det handlar inte om att folk “bara ska gå in och sno grejer utan att betala”, utan för att vi bör ha lagar som har stöd i samhället, som på ett rättsäkert sätt går att efterfölja, och som inte heller är kontraproduktiva. Att fortsätta låta spridning av upphovsrättskyddat material vara kriminellt uppfyller inte något av de kraven.


6 kommentarer till “Ask om fildelningslagen”  

 1. 1 Tobias

  Beatrice Ask skjuter sig själv i foten, likt musik- och filmbranschen gör dagligen.

  Karin Rebas beskriver det som ett skyttegravskrig på DN:s ledarsida (signerat) den 26 oktober: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=583730&previousRenderType=1

 2. 2 Sten

  En rolig sak är ju att exakt samma argument kan användas för legalisering av svartarbete.

 3. 3 Tobias

  Jag tror i och för sig att flertalet svenskar tar stöd för en lagstiftning som förbjuder svartarbete.

 4. 4 Sten

  50 procent av sveriges befolkning tycker att det är okej att jobba svart. 57 procent tycker att det är okej att köpa svarta tjänster. 2,2 miljoner betalade medvetet svart för tjänster förra året.

  (www.htf.se/upload/pdf/hushallsnara_tjanster_06.pdf)

  Är det så många fler som fildelar?

 5. 5 Rasmus

  Hatten av till Sten. Att döda ett uppblåst argument så snyggt och så effektivt. Det blir nästan komiskt.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.