Det är nu klart att Bulgarien och Rumänien kommer bli EU-medlemmar vid årsskiftet. Det är också klart att Sverige inte kommer att införa några övergångsregler för arbetskraft från Bulgarien eller Rumänien. Efter årsskiftet kommer Bulgarer och Rumäner alltså att kunna bo och jobba i Sverige på samma villkor som Fransmän, Tyskar och Polacker.

En bekant från Bulgarien bor i Sverige och har uppehållstillstånd för studier. Nu har hon avslutat sina studier och vill stanna i Sverige och skaffa jobb. Migrationsverket trilskas dock och vill inte ge arbetstillstånd. Hon riskerar att missa jobbmöjligheter på grund av detta. En del arbetsgivare är inte beredda att vänta tills efter årsskiftet.

Jag har väldigt svårt att se vem som gynnas av att Bulgarer och Rumäner som redan befinner sig i Sverige tvingas vänta tills efter årsskiftet innan de kan börja jobba. Migrationsverkets stelbenta byråkrati ställer till onödiga problem för enskilda och skadar dessutom Sveriges ekonomi (om än marginellt då det troligtvis rör sig om tämligen få personer). Regeringen borde ta Migrationsverket i örat och säga åt dem att skärpa sig.

Många andra EU-länder kommer att införa övergångsregler för arbetskraft från Bulgarien och Rumänien. Dessbättre kommer Sverige inte göra det. För att verkligen visa att vi står för öppenhet och fri rörlighet så vore det en fin gest av Sverige att inte bara avstå från övergångsregler utan också “tjyvstarta” och öppna för den fria rörligheten redan före årsskiftet.

Regeringen bör:

 • Omgående ge direktiv till Migrationsverket att redan nu utan krångel ge uppehållstillstånd och arbetstillstånd till Bulgarer och Rumäner enligt de regler som kommer gälla efter årsskiftet.

Se även tidigare inlägg om arbetskraftsinvandring.


5 kommentarer till “Släpp in Bulgarer och Rumäner redan nu”  

 1. 1 Anton Waern

  Löjligt. synd om din kompis som inte får stanna och jobba, men det är ingen ursäkt för att kräva att regeringen tar sitt ansvar och tidigarelägger ett beslut om fri rörlighet. Bulgarien och Rumänien får ju fri rörlighet pga sitt EU-medlemskap och eftersom vi i framtiden också troligtvis kommer inkorporera Turkiet och Ukraina kan vi ju erbjuda de invånarna fri rörlighet också nu. Det är ju trots allt bara lite formaliteter kvar. Och ett par år.

 2. 2 Mikael Ståldal

  Skillnaden är att vi vet att Rumänien och Bulgarien kommer att komma med vid årsskiftet. Vi vet ännu inte om och när Turkiet och Ukraina kommer med.

  Som vi skrivit tidigare så vill vi att Sverige ska införa fri arbetskraftsinvandring från hela världen. När det är genomfört så kommer det inte spela någon större roll om ett land är med i EU eller inte. Om dessa regler varit ikraft nu så skulle detta problem inte uppstått.

  Vi inser dock att det kommer ta ett tag att genomföra detta, jag gissar på 1 januari 2008. En sådan reform bör vara genomarbetad och inte hastas igenom för att lösa ett tillfälligt problem. Därför föreslår vi denna tillfälliga åtgärd för att lösa detta tillfälliga problem.

 3. 3 Åsa

  Hej. Ett mycket intressant inlägg! Jag skrev nyligen en grej som på sätt och vis är relaterat
  till detta; problemen med Migrationsverkets oförmåga att agera, men i detta fall gällde
  det invandrade akademiker (främst flyktingar, frivilligt invandrade kan ofta klara sig bättre)
  och hur vi skall kunna ta tillvara på deras kompetens. Kika gärna på mitt inlägg!
  http://www.kollegiet.nu/show.asp?b=157 Bästa hälsningar, Åsa

 4. 4 Mikael Ståldal

  Hej Åsa.

  Sverige är helt klart dåligt på att ta tillvara på kompetensen hos flyktingar (som uteslutande kommer från länder utanför EU), och Migrationsverkets agerande lämnar mycket över att önska.

  Din idé om invandraruniversitet är värd att pröva, fast den måste kombineras med andra åtgärder som t.ex.:

  • Handläggningstiderna för asylärenden måste bli kortare så att flyktingar snabbare kan få definitivt besked om uppehållstillstånd och därmed få trygghet att planera och investera för sitt nya liv i Sverige.
  • Tillåt arbetskraftsinvandring så att de flyktingar som har svårt att få asyl kan få en annan möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige.
  • Genomför generella åtgärder för att göra det lättare att få jobb,
   det kommer gynna även flyktingar.
 5. 5 bartek

  att åka till månen är också fritt men hur många skall åka dit. dagens samhälle e lite annorlunda än det var 1840 när den vilda västern byggdes. Svesnka samhället är redan ganska trevligt fullpackat och den osynliga kampen redan pågår mellan dem som finns på plats, finns det utrymme för flera männiksor? kanske vem vet. Sverige ger tillstånd mycket nobelt men smart också, vilka kommer hur många osv.

  best regards
  bartek

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.