Andreas Carlgren vill att Sverige skall bli en förebild. Det där tycker jag är en märklig inställning, som är förvånansvärt vanlig bland Svenska politiker. Det går ut på att vi skall få andra länder att göra som vi gör. Varför det? Svenska EU-politiker har lobbat i EU för att andra EU-länder skall göra som Sverige i många fall. Ett exempel är att man har lobbat för att kriminalisera prostitution enligt samma sätt som vi har gjort det i Sverige. Detta helt utan att man har gjort några undersökningar som visar om den lagändringen har fått önskad effekt. Vi lobbar alltså för att sverige skall bli en förebild på det här området, helt utan att kontrollera om det vi gör är bra eller inte.

Och det är ju det som är hela felet med den attityden. Attityden är “Sverige är bättre än andra länder, vi skall få andra länder att göra som Sverige”. Det är en felaktig och skadlig attityd. Sverige är skitbra på många sätt, men vi är inte bäst på allt. Attityden att göra Sverige till en förebild går ut på att få andra länder att göra som Sverige, detta förmodligen för att vi skall kunna säga “Gu va bra vi é”, i nåt slags mindervärdskomplexgrundat självryggdunkande.

Sverige skall inte bli en förebild. Sverige skall bli bäst. Om andra länder fattar det eller inte, och följer efter oss eller inte, är deras problem, inte vårt.


5 kommentarer till “Förebild – schmörebild”  

 1. 1 brtkrbzhnv

  “Om andra länder fattar det eller inte, och följer efter oss eller inte, är deras problem, inte vårt.”
  Knappast vad gäller Carlgrens ansvarsområde; där är det ofta blott om de andra länderna gör likadant (följer efter eller går före) det är värt att agera.

 2. 2 Lennart Regebro

  Det är ett konstigt resonemang. Om dom andra länderna inte tänker agera så är det ju med ditt resonemang meningslöst att agera som förebild. Om det hade varit så att alla länder sitter och väntar på att nåt annat land skall börja, så hade detta möjligen varit ett argument för att Sverige skulle bryta dödläget och gå först, men så är det ju inte.

  Jag anser givetvis att det är värdefullt att ha en bra miljöpolitik oavsett om andra länder följer efter eller inte.

 3. 3 brtkrbzhnv

  Ja, det är meningslöst att agera som förebild. Det rationella är att sluta avtal med andra länder.

  Varför skulle det vara givet? Det är ju oftast en förlustaffär.

 4. 4 Lennart Regebro

  Hur är en bra miljöpolitik en förlustaffär?

 1. 1 SixDays Blog » Blog Arkiv » Bloggregeringen om idioten Carlgren och prostitution.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.