Idag har Sven-Otto Littorin blivit intervjuad i SR:s lördagsintervju, och det man har ekande i huvudet efter att ha lyssnat färdigt är detta ständiga försvar av facket, kollektivavtalen, arbetsrätten, Vaxholm och HRF:s kampanj mot salladsbaren.

Oavsett vad som händer så ställer sig Littorin på fackets och kollektivets sida mot individen, och det är ju inte vidare liberalt, och det får mig att undra om det inte vore bra med en liten blodig maktkamp inom Rosenbad som tog ner Littorin några steg.

Förslagsvis tycker jag att Maud Olofsson borde kommentera, eftersom Littorin tycks vilja förminska Olofssons inflytande i regeringen. Det är “personliga” åsikter när det gäller Olofsson, men regeringens åsikter när det gäller Littorin.

Partiledaren och Vice Statsministern kanske borde träda fram ordentligt, trots att media i så fall skulle få en orgie av sensationalistik, men för den liberala inriktningen på regeringens politik så kanske det behövs?

Det finns en hel del principiella frågor som bör rätas ut av vår näringsminister, och av regeringen som helhet, och det går inte att hela tiden landa i ett försvar av status quo. Det är socialdemokratins status quo som har landat oss i massarbetslöshet och utanförskap, och då ska naturligtvis inte en företrädare för den nya regeringen komma och försvara detta.

När det gäller makt så är det alltid bra om det råder balans mellan lika stora enheter, så att dessa enheter får motarbeta varandra och konkurrera om sin skärva av makten. När en part växer sig för stor och för mäktig så måste “domarna” i spelet jämna ut spelplanen genom lagstiftning och opinionsarbete.

Det är hög tid att den makt som ligger i fackets händer, och inte alls i enskildas eller företagarnas, proportionaliseras. En hel del skärvor måste delas ut till de andra enheterna nu. Och för det krävs bland annat en modig arbetsmarknadsminister som vågar ta de principiellt rätta besluten – och som inte gömmer sig bakom en förlegad svensk arbetsmarknadsmodell som skaver allt mer vartefter tiden går.

——

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Technorati om: , , , , , , , , ,

Intressant.se


5 kommentarer till “Vore det inte dags för lite principiell maktkamp?”  

  1. 1 Tom

    Det kan också vara ett pragmatiskt sätt att få facket att tänka “we can do business with these people”.

  2. 2 Henrik, liberal

    Hej!
    Jag tycker att debatten borde riktas mer mot vissa fackförbunds problem med att leverera saker som medlemmarna efterfrågor (läs t ex HRF). Hade detta varit löst så hade säkert fler varit medlemmar i fackförbunden… Eller varjefall medlemmar på ett mer aktivt och positivt sätt.

  1. 1 Bloggen Bent - Blogginläggen » Vore det inte dags för lite principiell maktkamp?
  2. 2 Bloggen Bent - Blogginläggen » Littorin håller seminarium om dansk flexicurity

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.