Det svenska spelmonopolet är på framfart, nu också i Litauen. Samarbetet som påbörjades förra året har nu gett resultat, i en Litauisk nätsajt med skraplotter.

Hemma i Sverige får dock inga utländska spelföretag röra marknaden. Så sent som förra året tyckte den socialdemokratiske dåvarande spelminister Bosse Ringholm att man allra helst skulle förbjuda även webbsidor som innehöll spel, och därmed också statligt censurera delar av internet.

Varför den borgerliga regeringen inte gjort slag i saken och avskaffat spelmonopolet är för mig fortfarande obegripligt. Folkhälsoaspekten är inget annat än en dålig undanflykt, eftersom att svenska spel försvarar sin aggressiva marknadsföring för sina spel genom att de måste för att klara sig på marknaden. Att slopa monopolet skulle ge möjlighet för fler företag att etablera sig, låta de som finns på nätmarknaden slippa omvägar och gråzoner, samt öppna möjligheten för lite effektivt folkhälsoarbete med något hårdare regleringar.

Om staten ska blanda sig in i spelbranchen så är det för att förebygga spelmissbruk, inte för att driva kasinon, expandera till andra länder och se till att fler människor blir spelmissbrukare.

Jag har säkert nämnt historien tidigare, men första gången jag fick en undersökning hemskickad (sån där enkät-sak som man skulle skicka tillbaka och sen så hamnade man i statistik nånstans), var det från Svenska Spel och om spelberoende. Som tack för deltagandet fick man två trisslotter. Knappast ett sätt att bemöta någon som verkligen var spelberoende och som verkligen behöver hjälp.

Inte heller kommer Svenska Spels etablering i Litauen hjälpa spelare. Istället handlar det om statlig subventionerad dubbelmoral, när företag från andra länder inte får etablera sig här.


Inga kommenterar till “Svenskt spelmonopol nu också i Litauen”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.