Justitieministern Beatrice Ask var från början negativ till det övervakningsförslag som kommer innebära att FRA får avlyssna den mail och telefontrafik som korsar landets gränser.

Nu har justitieministern, som innan sin tid som minister till och med var motståndare till datalagringsdirektivet, uttryckt sitt stöd till lagen, och tycker till och med att det det “vore väldigt bra” som lagförslag. Det remisssvar som justitiedepartementet hade om att förslaget hotade rättsäkerheten är bortglömt, och fler och fler klartecken verkar ges för att det ska bli av.

Samtidigt så vill delar av en norsk utredning censurera internet i vårt kära grannland. Det var mindre än ett år sedan som den socialdemokratiske ministern Bosse Ringholm var på samma spår och ville censurera spelsidor, och det var bara i december som en internetleverantör stoppade en fildelningssajt. Kvar är porren, hatfulla uttalanden och hot mot myndighet och andra länders flaggor. Mohammedkarikatyrerna i nära minne, och utredningen är inte så underlig ändå.

Risk finns att vi hamnar där här också. Det i kombination med ett datalagringsdirektiv och en radioanstalt som skall övervaka stora delar av internet, och den digitala yttrande och tryckfriheten är snart som bortblåst.


3 kommentarer till “Justitieministern positiv till övervakning”  

 1. 1 SixDays

  Men det är ju inte så förvånande att de vill ha övervakning, nu är det ju dem som har makten och inte deras motståndare.

  Fascismen finns i så gott som alla partier.

  Man försöker ju censurera redan idag på dns nivå vilket inte funkar. Vill man surfa efter barnporr eller poker eller vad som helst så använder man sig enbart av opendns eller liknande tjänster, vill man undkomma helt så går man till en proxy och är “home free”.

  Enda sättet som det går att censurera nätet är att alla ISPs i hela världen går med på det, att alla privata servrar som inte står på ett webhotell som är direkt underordnat staten stängs ned. Att alla hemma linor stryps till 256kbps för det är en hastighet de skulle klara av att övervaka, samtidigt skulle alla onlinetjänster vara borta, vilket skulle få google och microsoft att för en gångs skull gå ihop och be EU trycka upp ett tangentbord i stolgången. Det är för mycket att övervaka, för mycket att censurera då folk bara går runt det, samt att kryptering, olika former av proxying och routing (union routing, garlic routing etc) VPN till andra länder där nåt är tillåtet eller varflr inte bara lägga ut den information man vill att folk ska se på det odödliga anonyma och krypterade nätverket freenet?

  Som sagt det går inte. Och det enda som händer är att det blir fler mini-hackers som lär sig kringå tekniker, lär sig kryptera sina saker och sedan lär ute samma tekniker till andra.

  Det tar inte lång tid innan i princip alla gör det. Om bara 25% gör det så är det i princip omöjligt att göra nåt för staten. Vid 40% sitter man så hårt i skiten med sina övervakningsattiraljer och sin censur att man är krossad.

  Själva poängen är ju heller inte att man vill stoppa barnporr eller nåt, utan att man vill censurera nätet till den grad att ingen information som inte passar staten inte ska komma ut, något man märker i ett citat av Bodström (tror jag hittade det hos Swartz)

  “I ärlighetens namn borde vi aldrig ha tillåtit internet från början.”

  Tänk om man haft det på band, då hade staten och framförallt Cirkus Sosse varit slut från början. Den enda poängen med att censurera nätet är ju för att behålla kontrollen.

  Istället borde de ta lärdom av Kina som inte lyckas hålla någon från att hitta den information den vill ha, däremot är det en väldig massa propaganda för att deras s.k. brandvägg skulle fungera. Något som den bevisligen inte gör. Och det kommer inte att fungera i Sverige eller Norge heller.

 1. 1 Skillnaden mellan FRA, Stasi och Gestapo » Selig.se

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.