Göran Hägglund skrev en artikel i SvD för några dagar sedan. Tyvärr har Hägglund fortfarande inte fattat problemet med den svenska sjukvården. Han skriver såhär:

Till skillnad från andra länder saknar Sverige en tidsgräns för hur länge man kan få sjukpenning. Det är bra. Men konsekvensen av det är av vi har betydligt längre sjukfall här än i andra länder. Detta gäller för i stort sett varje typ av medicinsk diagnos.

Det beror knappast på att vi har en tidsgräns på sjukpenning, för det skulle isåfall bara påverka sjukdomar där man är sjukskriven mycket länge. Men det spelar ingen roll vad för diagnos man har, i Sverige är vi typiskt sjukskrivna dubbelt så länge som utomlands. Om det var sjukpenningen som var problemet skulle vi främst vara sjukskrivna längre för problem som tar lång tid att bota.
En annan förklaring kan istället vara så att detta är delvis beroende på en attitydskillnad, att vi i Sverige gärna tar lite “extrasemester” genom att vara sjukskrivna fast vi inte egentligen behöver det. Det påstås att den attityden är mer utbredd i Sverige än utomlands. Antalet sjukskrivningar ökar tydligen dramatiskt under Fotbolls-VM. Men det är inte den enda förklaringen. Det finns nämligen ett problem i den svenska sjuvården som vi känner till, och som måste påverka tiden man är sjukskriven, nämligen alla vårdköerna.

Sverige har jättelånga vårdköer. Vårdköer tycks ha satts i system för att avskräcka folk från att söka vård. Det innebär att folk kommer gå hemma och hosta i några dagar innan man tar sig till läkaren för att få pencillin för sin infektion i nedre luftvägarna (genomsnittlig sjukskrivningstid i Sverige: 21 dagar, utomlands: 10 dagar). Det innebär att man kan få vänta i veckor, kanske månader för att få tid hos röntgen för att kolla ryggen när man har ryggvärk (Sverige: 43 dagar, andra länder: 27).

Är köerna hela förklaringen? Nej, men det är säkerligen en delförklaring. Men dom vill inte Hägglund göra nåt åt. Istället skall man lägga på mer ansvar på arbetsgivarna. Arbetsgivarna skall bli ansvariga för att det görs rehabiliteringsutredningar. Det är väldigt märkligt. Borde inte det vara sjukvårdens uppgift? Och exakt hur blir folk friskare för att arbetsgivarna måste slåss med mer regler och får mer att göra?
Att fixa köerna i Svensk sjukvård är praktiskt enkelt men politisk känsligt. För det innebär nämligen att vi måste ge vårdtagare reella valmöjligheter, och det innebär att vi måste privatisera stora delar av vården. Och det vill inte Hägglund. Detta trots att han inser problemet med att folk är sjukskrivna länge och inte får vård.

Så kallad passiv sjukskrivning anses också vara direkt medicinskt olämpligt. Att inte sätta in tidiga medicinska insatser vid sjukdom skapar onödigt mänskligt lidande.

Det är ju helt riktigt. Men om Göran Hägglund nu inser att långa vårdköer skapar mänskligt lidande, varför gör han inte nåt åt köerna? Vill han att folk skall lida i onödan?


3 kommentarer till “Vill Göran Hägglund att sjuka skall lida onödigt?”  

 1. 1 B-man

  Jag har en kompis som har gått sjukskriven av en trafikolycka i snart 8 år. Försäkringskassan och försäkringsbolaget vägrar betala ut livränta och ersättning och vägrar göra en rehabiliteringsplan. Han gick på akupunktur och naprapat för egna pengar och blev helt frisk men pengarna tog slut innan behandlingen var klar och blev sjuk igen.

  Nu måste skattebetalarna betala sjuklön till någon som skulle kunna jobba heltid bara för att de vägrar ge 2000:-/månad i rehabiliteringsstöd ett år och efter halva tiden kan han börja jobba. Nä, 10000:-/månad i 8 år är bättre och när f-kassan får bakläxa av länsrätten på livräntan kostar det en miljon till. Istället för 100000 för 5 år sedan lägger de med glädje ut en miljon. Men det ser bättre ut i statistiken! (S)mart sa Bill, smidigt sa Bull.

 2. 2 liberal student

  Jag håller med dig helt och hållet, Lennart. Privatisera sjukvården, förbättra möjligheterna till att
  utbilda fler läkare.

 3. 3 Alexander

  Du menar väl: “Det beror knappast på att vi [inte] har en tidsgräns på sjukpenning”?

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.