EU har nu firat 50-årsjubileum och en del kritiska röster höjs mot firandet och mot EU som institution. Varför finns då EU och vad är det till för? Jo kortfattat:

  • Om inte USA hade funnits, så hade Europa hamnat under diktaturens förtryck. Västeuropa först under nazismen, och sedan under kommunismen. Stora mängder människor hade deporterats och avrättats, osv.
  • Det är på grund av Pax Americana, och inget annat, som vi har det så bra i Västeuropa, som vi har det nu.
  • EU är ett försök att återskapa i Europa de värderingar och ekonomiska system som gjort USA till en så stabil garant för fred och välstånd i Europa.

En skillnad mellan USA och EU är att EU växer och slukar upp länder längs sina gränser och inlemmar dem. Det gör inte USA.

EU har också varit ett konkret uttryck för ett samarbete mellan de demokratiska europeiska länderna i Sovjetimperiets skugga, och ett sätt för Tyskland att förankra sig i en europeisk gemenskap med en bredare identitet än den tyska.

Genom att ställa krav på nya medlemsländer och samarbetsländer hjälper EU till att stabilisera hela regionen och bringa rättsstat till många europeiska medborgare.

CAP, bidragen till bönderna, kvarstår dock som en fläck och är ett allvarligt hinder för liberalismen i världen.


En kommentar till “EU 50 år – därför behövs EU”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.