Nu har Kristina Alvendal anfört på Dagens Nyheters debattsida att lösningen på hyresrättskrisen i Stockholm stad är att man ska ge bonus till folk för att de ska flytta till rätt ställe, dvs ytterstaden.

Det är så man blir matt. Den enda lösningen, Kristina, på stadens hyresrättsproblematik är att införa marknadshyror därför att då blir det lönsamt att bygga nya hyresrätter även för privata aktörer. Privata aktörer som i allt raskare takt försvinner från marknaden därför att bostadsmarknaden är Sveriges sista rest av planekonomi.

Jag har skrivit om det tidigare, igen och igen och igen. Tyvärr så verkar den nya moderata politiken innebära att man överger alla tidigare ståndpunkter inom marknadsliberalismen och anammar socialdemokraternas incitamentsprogram inom planekonomin. Incitamentsprogram som möjligen, i bästa fall, förbättrar lite i marginalen men som inte alls förbättrar själva grundproblemet – nämligen utbudet av hyresrätter på bostadsmarknaden.

Det snabbaste och enklaste sättet att öka på byggnationen är om politiker slutar att lägga sig i bostadsmarknaden, och tar bort de planekonomiska regleringar som finns. Det vill säga, man ska införa marknadshyror och avreglera bostadsmarknaden. Ofta sägs det, gärna med moralisk indignation i rösten, att marknadshyror skulle “mångdubbla hyresnivåerna i Stockholms innerstad och leda till ytterligare segregering av bostadsmarknaden”. “Vanligt folk” skulle inte längre ha råd att bo kvar i innerstaden.

I 2002 var genomsnittshyran för en lägenhet på 77 kvadratmeter nästan 10.000 kronor, och den hyran har inte gått ned sedan den tiden precis. I innerstaden låg genomsnittshyran på 2000 kronor per kvadrat och år. De flesta betalade än mera per kvadratmeter. Normallägenheten ovan kostar alltså 12.800 kronor mer månad idag.

Att marknadshyror skulle leda till mångdubblade hyror är nog inte annat än en myt, och om den är sann så gäller den bara i det korta loppet. När alla rusat till för att fylla det stora behovet för bostäder i innerstan (med en sån vinstpotential!) så kommer man att upptäcka något mycket ovanligt för Stockholm, nämligen att lägenheter börjar stå tomma.

Om möjligheten hade funnits att göra vinst på hyresrätter så hade det naturligtvis varit en populär upplåtelseform för fastighetsägarna. När detta inte är möjligt återfinns privata hyresvärdar bara inom de områden där man från början kan ta ut höga hyror, eller så återfinns de på kontorsuthyrningsmarknaden.

Att bonusar, subventioner och bidrag skulle leda till lägre hyror är naturligtvis bara nys eftersom subventioner och bidrag bara betyder att kostnaden för hyresrätten flyttas från en plats till en annan.

Även publicerad på Helios, Bloggen Bent

——
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Technorati om: , , , , , , , , , , , ,

IceRocket tags: , , , , , , , , , , , ,

Intressant.se


En kommentar till “Att rädda hyresrätten innebär marknadshyror”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.