Nu ska regeringen föreslå att a-kassan ska bli obligatorisk, och Sven Otto Littorin arbetar för att den ska bli det från 1 juli nästa år, detta efter massivt avhopp från akassorna.

Problemet är förstås att obligatoriska inbetalningar som går till staten brukar, och ska, kallas för skatt. När nu a-kassan förslås bli obligatorisk så skapar man med andra ord en särskatt för att finansiera den tiondel av a-kassan som idag inte finansieras via skattsedeln.

Regeringen valdes för att skapa jobb och för att minska det absurda skattetrycket som Sverige har, vilket lett till att låg- och mellaninkomsttagare inte har några som helst ekonomiska ramar. Detta visar sig i den låga graden av sparande, och i det bidragsberoende som även normalinkomsttagare befinner sig i.

Att då inskränka i valfriheten genom att göra a-kassan obligatorisk är ett felsteg för regeringen som kommer att minska ramarna för dessa löntagare. Det är att införa en skatt smygvägen.

Det finns en parallell här med fastighetsskatten. Naturligtvis är fastighetsskatten fortfarande en skatt, även om den numera kallas för ’kommunal avgift’. I fallet med fastighetsskatten så var det motiverat att förändra den till en kommunal skatt därför att dessa skatter är relativt bra.

Om man gör om a-kassan till en avgift som alla måste betala, så är det naturligtvis en skatt – hur mycket man än försöker hävda försäkringsmässighet och att det är en avgift.

Att Socialdemokraterna och vänstern kritiserar förslaget är ju bra, men man får komma ihåg att de kritiserar förslaget därför att a-kassan nu återigen förstatligas och fackföreningarnas roll i a-kassan minskar. Det är därför de kritiserar förslaget – och inte så mycket därför att regeringen inför skatten.

Det här blir nog ännu ett i raden av saker som inte kommer att ändras ifall socialdemokraterna vinner valet i 2010.

Björn
/Näringsministern

Även publicerad på Bloggen Bent

——
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Technorati tags: , , , , , , , , , ,

IceRocket tags: , , , , , , , , , ,

Intressant.se


3 kommentarer till “Obligatoriska kostnader till staten kallas för skatt”  

 1. 1 L-E Morin

  När var a-kassan statlig förra gången?
  (Frågan ställs med anledning av påståendet att obligatorisk a-kassa skulle förstatliga a-kassan “återigen” i näst sista stycket.)
  Hur var det nu med finansieringen? Känner bloggaren möjligen till att a-kassan redan finansieras med arbetsgivaravgifter (en sorts skatt som skiljer sig från andra skatter genom att arbetsgivaravgifterna är öronmärkta för en viss användning)? Om bloggaren inte gör det, rekommenderas han att läsa på lite bättre.
  Syftet med den obligatoriska a-kassan är uppenbart att minska belastningen på socialtjänsten – vi ska ha en obligatorisk försäkring som gör att vi ska “slippa” be socialen om pengar. Det kan ge utrymme för ytterligare skattesänkningar åt väljarna i Danderyd.
  Sen har vi det märkliga påståendet att normal- och lågavlönade inte har några “ramar”. Ordet “ramar” brukar betyda begränsningar. Här står det plötsligt för “marginaler”.
  Hälsningar
  L-e

 2. 2 L-E Morin

  Det var en sak till. Jag stöder naturligtvis kravet på att skatter ska kallas för skatter och inte avgifter. Men jag ser inga liberala protester mot att etablissemanget döljer pengarna som går till kolossen i Bryssel bakom det förskönande uttrycket EU-avgift.
  L-E

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.