Estland kanske inte valde det smidigaste sättet, eller tidpunkten, att ta bort statyn. Man hade kanske också gärna sett att planen med den nya platsen, och ceremonin, hade varit mer känd.
Ryssarnas starka känslor är förståeliga så till vida att enorma mängder ryssar dog i andra världskriget, i många familjer kom inga män hem igen, och tyskarna var verkligen ett dödshot mot dem. Men självklart har Estland rätt att flytta statyn. För många ester betyder den något annat.

En större mediefrihet i Ryssland hade hjälpt till att balansera bilden för ryssar och rysktalande.
Nu måste EU resolut stödja Estland. Det är på sätt och vis EU:s första prövning som man måste klara själv. Jag ser med spänning och oro fram emot vad som ska hända.
Läs även Expressens ledare.

Läs mer: Ökad spänning Tallinn-Moskva


3 kommentarer till “EU måste nu stödja Estland”  

 1. 1 SixDays

  “Ryssarnas starka känslor är förståeliga så till vida att enorma mängder ryssar dog i andra världskriget.”

  Noteras bör ju att de faktiskt inte dog direkt pga Axelmakterna utan mer pga sina egna kommunistpatraskledare som med våld tvingade ut dem obeväpnade mot tyskarnas tungt beväpnade styrkor i vad som mest kan liknas vid andjakt. Att det fanns en stor patriotism inom de ryska leden är heller inte förvånade då de flesta var hjärntvättade jubelidioter som gick på lögnen att det är bra att dö för nåt så patetiskt som en jordplätt.

  Men vad som är intressant är just att Estland är en suverän stat som en gång var ockuperat av en ondskefull rysk krigsmakt men som inte längre är det. Att vilja städa bort skräp som ryssarna reste över sig själva i ett “fan va vi är bra”-manér och sen lämnade kvar när deras stat äntligen föll sönder är i varje fall något som jag tycker är självklart att man kanske vill spara men inte att man vill ha det ståendes på en plats i stan som den inte förtjänar.

  Ryssland har ärligt talat inget att säga till om utan ska bara hålla käft. Den ryska minoriteten i Estland får väl gott acceptera att de är just en minoritet och att de inte har någon rätt att klaga i ett land som faktiskt från grunden inte är deras.

 2. 2 Peter Löfgren

  Finns det något val? Jag tycker att vi(EU) självklart måste stödja våra egna först och främst.
  Jag ser EU som en stor stat och Estland är en region av EU därför ska vi ställa upp för våra egna.

 3. 3 bert

  Ett angrepp på Estland äroo ett
  angriff på hela EU.
  Förklara därför krig mot ryssen sckicka dit några EU-battlegroups
  med bildt i spetsen….och ställ för faen inte upp statyn på
  krigskyrkogården som de gör nu, nä smält ner den och gjut
  12 tums kanoner af den.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.