Utvecklingen i Estland den senaste tiden visar att Sverige ska säga nej till den ryska gasledning som planeras att gå över Östersjön, och detta inte främst på grund av de legitima miljökritiska skäl man kan anföra mot projektet, utan av säkerhetspolitiska skäl.

När Ryssland agerar så mot ett land som är medlem i EU och medlem i Nato så kan man väl bara tänka sig hur de skulle agera om Sverige blev starkt ekonomiskt knutet till Ryssland. Skulle de dra sig för att använda den här taktiken mot det neutrala Sverige?

Den ryska gasledningen skulle bli ett maktpolitiskt instrument som Ryssland skulle kunna använda mot Sverige, och mot resten av EU, och som vi har sett av den senaste utvecklingen i Estland så är det troligt att Ryssland inte skulle dra sig för att använda det instrumentet.

Ett revanschistiskt Ryssland som vill ha större inflytande på den internationella scenen skulle mycket väl kunna försöka spela ut små länder mot varandra, och mot större länders ekonomiska intressen. Ett revanschistiskt Ryssland skulle mycket väl kunna försöka spela ut Sverige mot Tyskland, därför att den ryska gasledningen blir viktig för Tyskland.

Då är det redan nu dags att säga nej till gasledningen, och att göra det klart att denna ledningen inte får dras genom svensk ekonomisk zon genom att förbjuda de ryska företagen att bygga sin kontrollstation i Svenskt vatten. Utan den kontrollstationen, som man skulle vara tvungen att bygga utanför Gotland är inte gasledningen möjlig.

Den senaste konflikten visar också tydligt på behovet av en större utrikespolitisk samordning inom EU för att hantera sådana här saker. Som det är nu kan Ryssland hoppa på ett EU-land därför att samordningen inte finns. Med större samordning skulle konsekvenserna av ett sådant påhopp bli betydligt svårare.

Också publicerad på: Bloggen Bent

——
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Technorati tags: , , , , , , ,

IceRocket tags: , , , , , , ,

Intressant.se


2 kommentarer till “Säg nej till ryska gasledningen – för vår säkerhets skull”  

 1. 1 Robin Hood

  Ökad handel brukar öka säkerheten, minskad handel brukar minska säkerheten. Att isolera Ryssland är helt fel väg att gå.

  Förövrigt ser jag inte hur det angår staten med vem olika parter på en marknad väljer att handla med. Den som väljer att köpa rysk gas klarar antagligen på helt egen hand av att kalkulera riskerna med detta. Därutöver finns det domstolar som tar hand om avtalsbrott.

 2. 2 Henrik, liberal

  Robin Hood:

  “Därutöver finns det domstolar som tar hand om avtalsbrott.”

  Det funkar nog inte mot Kreml. Tyvärr. Vill inte europeiska konsumenter ha gasen så finns kinesiska kunder osv. Sedan kan spela runt, ända tills vi inte behöver gasen mer…

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.