Alliansen klagade innan valet på den socialdemokratiska utnämningsproceduren. Men, inte helt förvånande så har man när man väl sitter vid makten tagit över den med hull och hår. Man utnämner fortfarande kompisar från det egna blocket till tjänster, och detta utan att utlysa tjänsterna som lediga så att annat folk kan ansöka. Det är rena kompisutnämningar, alltså.

Två aktuella exempel på detta är utnämnandet av Anna Grönlund Krantz som ordförande för Botniabanan AB och Jonas Hafström till USA-ambassadör.
Alliansen lovade att ändra på det här innan valet. Och visst, dom har strikt sett fyra år på sig att uppfylla ett vallöfte. Men om man kör vidare på gamla spår, och ändrar reglerna först direkt innan nästa val, då hycklar man. Öppna upp utnämningsprocedurerna nu!


14 kommentarer till “Gör om utnämningsproceduren, nu!”  

 1. 1 anders

  Faktum är att stora förändringar har skett. Statliga toppjobb har börjat annoserats ut. Vi får hoppas att det vi nu sett bara är början och att man även tillämpar detta med ambassadsjobb

 2. 2 Lennart Regebro

  Och med Botniabanan, lämpligen. Lite förbättringar duger inte, man måste vara konsekvent.

 3. 3 Robert N

  Som Anders redan konstaterat har vissa öppningar gjorts. Ett exempel är frågan om ny universitetskansler. Vad som upptäckts i samband med dessa ändringar är att det finns en hel del praktiska problem kring sådana förfaranden, framförallt på grund av offentlighetsprinicpen.
  Att som högt uppsatt person söka sig till ett annat högt uppsatt arbete, och inte få det, kan ju skapa stora problem på den arbetsplats man nu befinner sig.

  I det aktuella fallet blev ju Flodström ny kansler, så låt oss låtsas att det offentliggjorts att han sökte tjänsten och inte fått den… Hur mycket skulle hans auktoritet som rektor ha sjunkit? Sannolikt väldigt mycket.

  Lösningen som gjordes i det aktuella fallet var ju att lägga ut anställningsförfarandet på extern aktör, så att offentlighetsprincipen inte gällde. Låt oss då för att exemplifiera säga att fem personer söker ett ambassadörsjobb, och fyra av dem är synnerligen kvalificerade. En av dessa är en politiker med borgerlig bakgrund, och i sökandet efter utslagsfaktor fastnar man för tidigare politiska kontakter med det aktuella landet.

  Alltså: Regeringen utser en tidigare borgerlig politiker till ett ambassadörsjobb. Det är hemligt vilka andra sökanden som fanns. En retorisk fråga här: Kommer eller kommer inte oppositionen söka misstänkliggöra utnämnandet.

  Så helt enkelt är det inte att snabbt ändra systemet. Sannolikt kommer det bli tvunget att ha flera olika typer av förfaranden, anpassat för olika typer av tjänster. Det kräver sin tid att bygga upp, så hur otåliga som helst ska vi inte vara tycker jag.

 4. 4 Lennart Regebro

  Det minsta man kan begära är iaf att tjänsterna utlyses. Så har tydligen inte skett i dom fall jag tog upp ovan.

 5. 5 Jonas Gifting

  Regeringen kan väl inte rå för att socialdemokraterna saknar kompetens för utannonserade tjänster? Sossar kan klaga på precis vad som helst. Just nu klagar de mest på fel och orättvisor de själva varit med att skapa…

  Socialdeomkratin är på dekis. Deras medlemmar likaså.

 6. 6 Robin Hood

  Antingen kör man politiska tillsättningar av tjänster helt öppet, och då får nya regeringar lov att kasta ut förra regeringens kompisar och släktingar och tillsätta platserna med sina egna fruar, män, syskon, barn och kompisar, eller så kör man det system som vår grundlag tillskriver. Jag föredrar det senare.

  För att påskynda att det senare blir verklighet finns det all anledning att hårt kritisera nuvarande nepotism. Det finns ingen anledning att sitta lugnt och still i båten och vänta på att politikerna själva skall verka för att de inte skall få tillsätta sina släktingar vid köttgrytorna.

 7. 7 bo w

  Jag saknar verkligen en socialminister i Bloggregeringen.
  Jag heter Bo Wanngård och ställde upp på sth.läns lista för fp. Stod på 26 plats. Slutade med hjälp av kryss på 19:e

  Mitt socialpolitiska program är enkelt och effektivt.
  Det tar 14 år att implementera och ger mer eller mindre ett nytt samhälle.

  År 1:
  Fokus på mödravårdscentralernas medarbetare. Utveckla, stimulera, utbilda. Förbättra management och tydliggör karriärmöjligheter.
  Mål: “Det nödvändiga samtalet” genomförs med ALLA blivande föräldrar. Friläggning av livsstilsvarianter som kan behöva tänkas över. Alkohol, droger, sociala frågor, ekonomi, boende… Det finns färdiga av WHO utvecklade och genom forskare på Karolinska Institutet utvärderade verktyg.
  Resultat: Människor kommer att uppfatta möjligheterna erbjuds som samhällets “Helpdesk och Support”.

  År 2:
  Fokus på barnavårdscentralernas medarbetare och deras relation till föräldrar/barn. Utveckla, stimulera etc etc. Se ovan.
  Mål: Livsstilsfrågor hålls aktuella. Support erbjuds och “marknadsförs” som möjligheter. Relationsfrågor är centrala. Föräldrarollen utvecklas.
  Resultat: Nyblivna föräldrar får den hjälp och det stöd de efterfrågar och får hjälp att identifiera sina behov.

  År 3:
  Fokus på förskolans medarbetare, föräldrar och barn
  Mål: Genom fortsatt positivt intresse för livsstilsfrågor behålls och utvecklas öppna kontakter mellan medarbetare och föräldrar/barn. Med dagens metoder kommer vi nu in i en period där ALLA barn med ADHD, DAMP, Afasi m.fl. digagnoser kan identifieras och få hjälp. (40% av intagna i kriminalvården har ADHD/DAMP diagnos)

  År 4…
  Ja, jag ska inte trötta er med detaljer. Ni förstår nu att det är möjligt att från grunden bygga bort rader med det vi idag identifierar som “samhällsproblem”. T.ex. tidiga alkohol- och drogdebuter, kriminalitet, mobbning, störda skolmiljöer…

  Är jag utopist. Naturligtvis. OCH realist.
  Det Sverige jag lever i satsar hundratals miljarder varje år på brandkårsinsatser. När stickan i ditt barns finger fått sitta kvar riktigt länge kan det bli blodförgiftning. Man kan dö av en sticka i fingret. Varför inte ta ut den så fort du förstår att den sitter där?

  Sverige har många, många varbölder som från början var som stickor i fingrar.

  Detta borde Bloggregeringen skaffa sig en socialminister som förstår att förvalta och utveckla.

  regera på nu!
  Bosse W

 8. 8 Jörgen Modin

  >“Det nödvändiga samtalet” genomförs med ALLA blivande föräldrar.
  >Friläggning av livsstilsvarianter

  Det där kan nog lätt tolkas som flum.

  Det bästa vore väl om du startade någon slags privat verksamhet där du kan implementera och konkretisera dina idéer, så kan du, om det funkar, då visa på resultat.

  >Det finns färdiga av WHO utvecklade och genom forskare på Karolinska Institutet
  >utvärderade verktyg.

  Du får gärna komma med källhänvisningar på dessa.

 9. 9 bo w

  Jörgen,
  Utmärkta synpunkter.
  Exempel “privata verksamheter”

  Har utvecklat och drivit lokal-tv i Sollentuna sedan 2001*. Grund: “En reklamkanal för demokrati och gemenskap”. Har sänt via den s.k. föreningskanalen.

  Har tillsammans med en kurdisk vän startat ett städföretag i det som brukar betraktas som ‘problemområden’. Målet är lokalt engagemang occh därmed bättre boendemiljö/minskad vandalisering/kontakt över kulturgränser.

  WHO och AUDIT
  http://www.fhi.se/upload/Riskbruksprojektet/FHV/Kort_ information_ AUDIT.pdf

  Ulrik Hermansson – forskare KI. Googla eller börja här:
  http://www.fhi.se/upload/Riskbruksprojektet/FHV/CAN artikel.pdf

  Med optimistiska med oflummiga hälsningar
  Bosse W

  * är filmare och tv-makare sedan decennier. Producerat bl a Lennart Nilssons/Bo G Eriksons Emmy-belöndade “The Miracle of Life”, “Birka – Vikingastaden” och rader med dokumentärer, utbildning och underhållning.

 10. 10 Jörgen Modin

  Bo, jag har fått signal på att vi hamnar off topic här för inlägget som behandlas. Men nu har vi sedan någon dag en socialminister, och det kommer väl att finnas tillfälle att dryfta dessa frågor där, nu när ministern finns.

 11. 11 bo w

  Så bra att det finns en socialminister.
  B

 12. 12 bo w

  Jag har nog missuppfattat den här sajten. Skickligt kamouflerad som ‘liberal’.
  Med ‘socialministerns’ direktkoppling till Sverigedemorkaternas hemsida kommer tydligheten i dagen. Bra.

  Debatterar gärna. Men är noga med att varubeteckningar ska vara korrekta. Särskilt i åsktslandskapet. För mig har nationalism i SD:s tappning ingenting med liberalism att göra.

  B

 13. 13 Lennart Regebro

  Du kanske skulle ta och *läsa* inlägget på Freddis blogg innan du drar slutsatser? Det är ju en rätt intressant reaktion att dra slutsatsen att Freddi är sverigedemokrat bara för att han nämner dom på sin blogg.

 14. 14 Freddi

  Bilden jag klippt från sverigedemokraternas hemsida har jag publicerat i min blogg för att göra mig lustig på deras bekostnad. Jag har inga som helst kopplingar till sverigedemokraterna.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.