Beatrice Ask vill att internetoperatörerna skall leka poliser och själva rensa bort olagligt material från nätet. Det luktar maktfullkomlighet, saknar all form av rättsäkerhet för kunden, samt riskerar en ökad censur, och faktiskt ett tummande på yttrandefriheten.

Vad händer med det ingen riktigt vet är lagligt eller inte? Vad händer med det som är olagligt i ett annat land men inte här? Varför ska det över huvud taget vara bra att skippa en rättsprocess för att utröna vad som är brottsligt eller inte?

Justitieministern använder barnporr som slagträ i debatten. Ungefär som föregångaren använde människohandel som skäl till att övervaka mera. Förslaget är ogenomtänkt, och Ask borde faktiskt veta bättre.

Förra justitieministern har för övrigt blivit ordförande i organisationen Ecpat. Free the Mind skriver ett läsvärt inlägg på ämmet.