Det har nu träffats ett kollektivavtal som ger de anställda att själva välja vilka helgdagar de ska fira.

Det är utmärkt. Att tvinga alla att vara lediga på en rad kristna helgdagar duger inte i ett samhälle som är både sekuläriserat och mångkulturellt. Varken sekulära svenskar eller invandrare med en annan religion ser logiken i att tvingas vara ledig på Kristi himmefärds dag nu på torsdag.

Det är dock lite oroväckande att det står att anställda ska kunna välja helgdagar utifrån religiös övertygelse. De anställda bör få välja helgdagar av vilka skäl de vill, religiös övertygelse är ett tänkbart skäl men det finns även andra.

Det är nu hög tid för regeringen att ändra lagen om allmänna helgdagar så att bara söndagar betraktas som helgdagar. (Samt ändra diverse andra lagar som jämställer vissa helgdagsaftonar med lördagar.)

De anställda ska istället ges möjlighet att vara ledig motsvarande antal dagar som de själva väljer. Denna idé har ibland kallats för ett “röddagskonto”. Det vore dock bättre om man inte införde ännu ett ledighetssystem, utan istället helt enkelt förlängde den lagstadgade semesteren med motsvarande antal dagar. Om man reformerar semesterlagen som föreslås här så skulle det funka lika bra. Det finns ingen anledning att behandla semester och helgdagar på olika sätt.


15 kommentarer till “Välj helgdagar själv”  

 1. 1 Robin Hood

  Funkar säkert bra på arbetsplatser där Almega har sina medlemmar, men det skulle knappast fungera lika bra på ett industrigolv där man inte kan producera med annat än nästan full bemanning.

  Så att detta skulle vara något som är bra generellt är knappast sant.

 2. 2 Mikael Ståldal

  Robin,

  Om detta inte skulle funka på ett industrigolv så undrar jag hur man på ett industrigolv hanterar när arbetarna är frånvarande p.g.a. sjukdom. Det sker ju ofta helt utan förvarning.

  Jag hade tänkt att man måste ansöka om helgdagsledighet en månad i förväg, så att arbetsgivaren kan planera verksamheten efter det, t.ex. fixa vikarie om det krävs.

  Läs mer om denna aspekt här.

 3. 3 Tomas

  Religiösa högtider har jag inte mycket för, men att alla bestämmer själva vilka dagar som ska vara röda känns inte heller särskilt spännande. Har vi ingen gemensam kultur i Sverige? Ingen gemensam identitet alls? Är vi bara en bunt individer som råkar bo på samma geografiska plats, utan någonting gemensamt alls? Trist om det är så.

 4. 4 Lennart Regebro

  “Jag hade tänkt att man måste ansöka om helgdagsledighet en månad i förväg”

  Så fungerar ju varenda företag idag. Inklusive dom med “industrigolv”.

  “Har vi ingen gemensam kultur i Sverige? Ingen gemensam identitet alls? Är vi bara en bunt individer som råkar bo på samma geografiska plats, utan någonting gemensamt alls?”

  Ja, tack.

  “Trist om det är så.”

  Tvärtom vore det underbart om man slapp tvingas in i en mall och få en massa kulturella dumheter påtvingade på sig bara för att man är född på en viss plats.

 5. 5 Mikael Ståldal

  Tomas,

  det handlar om att låta var och en själv bestämma när man vill vara ledig, att låta var och en själv bestämma vad och när man vill fira saker. Istället för att staten bestämmer åt alla.

  Det kan ju bli så att många fortsätter att ta ledigt kring jul i alla fall, och det är inget fel i det.

  Sen så tycker jag att gemensam kultur och identitet är mycket mer än helgdagar.

 6. 6 Assar

  “Tomas” skriver:
  “Har vi ingen gemensam kultur i Sverige?”

  Svaret på den frågan är väl … nej.

  Själv tar jag gärna ledigt under Stockholm Pride istället för Kristi Himmelfärd. Det känns liksom mer relevant.

 7. 7 Henrik, liberal

  Underbart med valfrihet! Låt människor få välja själv när de ska vara lediga! De måste gå att lösa vikarier etc.

 8. 8 Robin Hood

  Mikael Ståldal,

  mitt scenario handlade inte om när några få enskilda individer vill ha ledigt, utan när kanske 3/4 vill ha ledigt. Skall företaget tvingas betala ut lön till den fjärdedelen trots att de inte kan ha igång produktionen?

  Detta skulle ju kunna leda till det dubbla antalet helgdagar på vissa arbetsplatser som inte klarar av att hålla igång produktionen med en hårt neddragen personalstyrka.

  Det finns antagligen ingen anledning till att man inte skulle få välja sina helgdagar själv på de flesta arbetsplatser, men jag tror inte att det skulle vara speciellt bra på de ställen där industrisemester tillämpas.

  Nåväl, parterna löser väl detta själva, till och med facket borde ha förståelse för att viss industri inte kan fungera med decimerad personalstyrka.

 9. 9 Mikael Ståldal

  Robin,

  OK, jag förstår problemet. Jag tror inte att det lär uppkomma särskilt ofta.

  Men visst, jag kan tänka mig att det ska vara möjligt att i kollektivavtal komma överens om en annan lösning som passar arbetsgivaren. Precis som kollektivavtal idag delvis kan sätta semesterlagen ur spel.

  Jag tycker dock att huvudregeln bör vara som jag skissat, och det ska gälla om man inte kommer överens om något annat.

 10. 10 Assar

  Vad sägs om att skippa alla religiösa och politiska helgdagar och införa generell 4-dagarsvecka istället?

 11. 11 Konrad

  Vad gäller förslaget om att 3/4 av styrkan kommer vara borta är det något som endast skulle ske vid de dagar som idag firas mycket intensivt och har en djupt förankrad tradition, såsom jul, nyår, midsommar och eventuellt ett fåtal andra såsom påsk. Möjligtvis även 6 juni som \”överheten i detta land gör allt för att runka upp till den nationaldag Sverige aldrig har haft\” för att citera proletären (ledaren 2007-06-06).

  Nya helgdagar som uppstår lär troligtvis fördelas jämnt under året och utan några farliga toppar. Många skulle troligtvis ta en lång semester under sommaren, och för industrier som inte klarar av det får kollektivavtal hjälpa till. De övriga smådagarna kommer med största sannolikhet inte att förstöra för ett välfungerande industriföretag.

  Att göra om 16 helgdagar till semester skulle ge svenskar en total semester på drygt 8 veckor. Eftersom helgdagarna idag är obetald ledighet skulle arbetsgivare tvingas betala lön avseende dessa extra 16 semesterdagar. Med samma lön som vanligt innebär förslaget garanterat en lökneökning även om man inte skulle kompensera för den något lägre årslönen som Mikael Ståldal utvecklar i http://www.bloggregeringen.se/2007/04/09/reformera-semesterlagen/. Någon löneökning lär inte arbetsgivarna generellet vara speciellt pigga på, varför arbetstagarna troligtvis skulle få en sänkning av månadslönen. Arbetstagarna lär inte heller vara speciellt pigga på idén.

  Jag tror istället på Ståldals idé om röddagskontot. Med ett sådant system skulle ingen direkt ekonomisk effekt uppstå. Fortfarande 16 dagars obetald ledighet. Men med den enkla skillnaden att man väljer själv när. En effekt av ett sådant system kommer med största sannolikhet vara att en hel del människor kommer jobba någon eller några av dessa dagar för att få en ökning i lönekuvertet. I övrigt lär som jag nämnde ovan de helgdagar med med djupa rötter överleva samtidigt som resten kommer fördelas rätt jämnt under året.

  Självlart skulle vissa problem uppstå, t.ex. i skolan om lärare vill vara lediga på jul, men inte eleverna. Det är dock ett problem som framtiden med största sannolikhet kommer klara av att lösa, så högt står mina tankar till vårt lilla samhälle.

 12. 12 Mikael Ståldal

  För de som är fast anställda med månadslön så är helgdargarna inte obetalda. Man får samma måndaslön oavsett hur många helgdagar det är i månaden.

  “Röddagskonto” är inte min idé. Jag har kritiserat den idén för att den krånglar till det.

 13. 13 Jobbe

  När vi ändå håller på och reformerar; mitt förslag är att förenkla kalendern och införa ett år med 13 lika långa månader a vardera 4 veckor (28 dagar) en eller två extra festdagar på slutet. 1 januari skulle alltid vara en måndag.

  Enklast införs detta genom att korta de nuvarande tolv månaderna till 28 dagar och införa en ny månad “Ultima” (den sista) efter December. Alla nuvarande helgdagar kan då ligga kvar på sina platser (men påskberäkningen måste göras om).

  Festdagarna på slutet kan kort och gott kallas “Nyårsafton” och “Skottdagen” (passande med skottdag och fyrverkeridag direkt efter varandra!).

  Vad sägs?

 1. 1 Mikael Ståldal » Arkiv »

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.