Jag tycker att debatten om privatimport av alkohol är lite märklig. Man diskuterar några lådor av Rioja, som om det vore viktigt, eller så pratar man om principen om fri rörlighet, dvs att hinder mot privatimport är ett handelshinder och skulle skada den fria konkurrensen, vilket inte är en rimlig inställning. Från motståndarsidan hävdar man att privatimporten kommer skada folkhälsan, som om dom som privatimporterar alla kommer bli alkisar på kuppen, detta trots att om man privatimporterar så måste man fortfarande betala svensk alkoholskatt.

Så vad borde det handla om då? Jo, det borde handla om dom som främst kommer privatimportera. Och det är inte dom som vill köpa sprit lite billigare. Är det bara priset man är ut efter och sänka kan man köpa från folk som försörjer sig på att åka skytteltrafik över sundet för att köpa öl i stora lass i Köpenhamn, eller så kan man köpa hembränt, eller så köper man på sig rejäla lager när man själv åker utomlands. Man får faktiskt ta med sig 10 liter sprit, 20 liter starkviner, 90 liter vin och 110 liter öl. Ärligt talat, hur många super upp det där på mindre än ett år?

Nej, den stora poängen med privatimporten är att man kan köpa saker som inte finns i Sverige på ett enkelt och smidigt sätt. Innan var man tvungen att gå via systembolaget, som i sin tur gick direkt till producenten. Producenten i sin tur har ingen lust att sälja en flaska hit och en flaska dit, utan man måste ofta köpa kanske 10 flaskor på en gång, och det är kanske inte det man är ute efter. Och inte heller sitter producenter på gamla årgångar, dom måste man köpa av dom företag som specialiserar sig å att sälja viner, och ofta lagrar dom själva, och dom köper inte systembolaget av.
Nu däremot, när förbudet mot privatimport har deklarerats som olagligt av EU-domstolen, så kan vem som helst gå in på franska webbsiter och köpa dom där intressanta Bordeaux-vinerna för 30 euro, eller den där Girolate 2001 som Robert Parker tyckte var så fantastisk, och få den hemskickad direkt. Visst, tullen komemr förmodligen skicka en räkning på svensk skatt, precis som dom skickar en räkning på svensk moms när man köper saker från utanför EU, men poängen är att det GÅR. Innan gjorde det inte det.

Och det är en seger för svenka vin och öl-älskare. Och det är en förlust enbart för dom kontroll-freak som har som högsta mål i livet att bestämma över andra.


2 kommentarer till “Privatimport = alkoholism?”  

  1. 1 Johan

    Intressant resonemang! Jag håller med!

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.