Polarn Per tog mod till sig – efter att ha fått en skål med potatissallad över huvudet – beslutade han sig för skilsmässa. Efter en lång och trasslig relation satt han och ex-frun på var sitt håll och kommunicerade via sina advokater. De tog lika ansvar för barnen, som spenderade varannan vecka hos respektive förälder.

Snart blev Per varse att ex-frun hade rätt till barnbidraget – trots att hon tjänade mer än han själv. Han insåg också att deras lägenhet – som ursprungligen var hans – skulle tillfalla ex-frun.

“De brukar bli såhär”, meddelade advokaten, “man dömer nästan alltid till kvinnans fördel”.

Våra lagar och rutiner kring skilsmässa är gamla, de härrör från en tid då kvinnan nästan alltid var i underläge; mannen var familjeförsörjare och satt på spargrisen, kvinnan hade begränsade resurser och dåliga karriärmöjligheter.

Idag ser det annorlunda ut, många kvinnor i min bekantskapskrets tjänar mer än maken, min fru tjänar mer än jag. Detta är ofta resultatet när mannen väljer en “mjukare” karriär t.ex inom kultur, forskning-, universitetsvärlden och kvinnan arbetar inom det privata näringslivet. Den moderna kvinnan är inte lika utsatt som förr i tiden, ändå tilldelas kvinnor både barnbidrag och lägenheter – på ren rutin – trots att man har delat ansvar för barnen.

Kanske är detta något för vår jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att ta tag i?


Inga kommenterar till “Mannen förlorare vid skilsmässa”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.