DN skriver om hur internetcaféer där man också kan spela onlinespel kan hamna under nåt som kallas automatspelslagen. Det här är en typisk moralpanik-lag, där riksdagen 1982 bestämde sig för att reglera nåt man inte förstod därför att “man måste tänka på baaaarnen”.

Det finns inget som tyder på att datorspel eller flipperspel eller andra automatspel är dåligt för barn, och i fallet som tas upp i artikeln påpekar man att om aktiviteter man har haft på kvällar och nätter har setts som bra ungdomsverksamhet. Moralpanik används alltså för att se till att ungdomar inte har nåt att göra och istället hänger sysslolösa i gäng. Det är inte första, och säkert inte sista gången.

Automatspelslagen är missriktad moralpanik och var förlegad redan innan den infördes 1982. Den infördes för att reglera något därför att klåfingriga politiker gärna vill reglera saker som inte förstår, även om det inte är ett problem. Regeringen bör avskaffa den omedelbart.


9 kommentarer till “Avskaffa automatspelslagen”  

 1. 1 Blogge Bloggelito

  Det där tugget om att man “måste skapa hälsosamma miljöer för ungdomar” är jag allergisk mot, eftersom det är en klyscha som i kinesisk politik och press ideligen används för att motivera allt (t.ex. den ständiga men meningslösa kampen mot nätporr, internetcaféer, nätspel med mera).

  När man sedan ser Ulvskog föreslå grundlagsskydd för *statlig* egendom inser man att skillnaderna mellan Kina och Sverige kanske inte är så där jättestora… och det är trist.

 2. 2 Lennart Regebro

  Skillnaderna är nog jättestora, men politikernas attityd är samma. Det som vi inte förstår skall förbjudas.

  En grundregel för lagstiftning bör vara: “Don’t fix it if it ain’t broken”. Om det inte är ett faktiskt problem, här och nu, så skall det inte regleras. Alla lagar och regleringar som är införda innan det dom försöker fixa blev ett problem bör tas bort. Blir det ett problem? OK, då fixar man det då.

 3. 3 Johanna

  Jag är övertygad om att man borde avskaffa automatspelslagen.

 4. 4 Attila

  Borgerliga regeringar är snabba med att reformera den ekonomiska politiken, men när det kommer till spel-, sex-, drog- och homofrågor då stelnar de liberala värderingarna.

  Jag är övertygad om att livsstilsliberalism går hand i hand med marknadsliberalism, eller är det en slump att det livsstilsliberala Holland har Europas lägsta arbetslöshet?

 5. 5 Blogge Bloggelito

  Alltså, man får “Precondition failed” stup i ett på den här bloggen. Den blir helt oläslig.

 6. 6 Blogge Bloggelito

  http://wordpress.org/support/topic/33906

  Tydligen en gammal version av Bad Behavior eller någon annan modul som ställer till det.

  Det händer inte just nu, men jag blev utsparkad tidigare idag, från två olika datorer med olika operativsystem och olika programvara (men med samma IP). Det har hänt förr, och händer även på Erik Laaksos blogg.

 7. 7 Mikael Ståldal

  Nu har vi uppdaterat till senaste versionen av Bad Behavior, hoppas att det funkar bättre nu.

 8. 8 36% fri, 64% slav

  Helt otroligt. Ligger dock helt i linje med språkbruket vårdnadshavare kontra föräldraskap och den institutionaliserade barnomsorgen.

  Det är alltså inte föräldrarna som skall bestämma vad deras barn får och inte får göra utan staten. Trygghetsnarkomanin och hur olyckliga svenskarna är går hand i hand.

  Jag rekommenderar David Eberhard om trygghetsnarkomanin på Timbros poddradio.

  http://www.timbro.se/poddradio/?broadcast=20

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.