Ja, ni hörde rätt. Regeringen önskar ett brett samförstånd gällande kulturpolitiken, de vill ha med alla partierna på tåget. Kanske låter det obegripligt rent ideologiskt, men ack så logiskt ur ett mer realpolitiskt perspektiv.

Budgeten för kulturpolitik försvinnande liten, därför finns ingen anledning att röra om för mycket i grytan. Regeringen vill förmodligen inte stöta sig med den s k “kulturadeln” som har sina rötter i vänsterrörelsen och fortfarande agerar opinionsbildare. Stryk dem medhårs. Det kostar så lite.

Genom att föra en silkeslen kulturpolitik agerar alliansen “good guys”; sossarna skulle aldrig bjuda in t ex moderaterna för att dra upp gemensamma linjer för de sköna konsterna. Regeringen vinner med andra ord pluspoäng hos viktiga opinionsbildande grupper i samhället. Och detta är ett steg mot att bryta den “röda allmänna opinionen” som fortfarande genomsyrar media och samhällsdebatt i Sverige.

Vi bör uppfatta alliansens kulturpolitik som en slags marknads- eller PR-kanal. Här syns få eller inga liberala kärnvärden, allt tuffar på som vanligt.


3 kommentarer till “Alliansen samarbetar med sossarna om kulturen”  

  1. 1 Jörgen Modin

    …och om vi får fortsatt statlig kultur, men ett friare näringsliv och lägre skatter, så hamnar vi i – konservatism!

    Hoppas att det är en tillfällig anhalt.

  2. 2 Attila

    Jag antar regeringens krumbukter har att göra med att man inte reformerar en socialistisk nation i en handvändning. Det gäller att gå varsamt till väga, lugnt och stilla. Sen får vi inte glömma att både moderater och kristdemokrater har ett omfattande konservativt arv.

  1. 1 Mörkret sänker sig över kulturen i Svedala at Bloggregeringen

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.