Socialstyrelsen har föreslagit att föräldrar ska ha rätt att få till religiöst motiverad omskärelse av sina barn utfört inom den offentliga sjukvården, och att landstingen ska ha skyldighet att erbjuda detta. Enligt en artikel i DN så tycker Kristdemokraterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna att det är en bra idé.

Det är ett galet förslag. Den offentligt finansierade sjukvården bör hålla sig till det som är medicinskt motiverat, vilket omskärelse inte är (förutom i vissa sällsynta fall). Släpper man på den principen så är det risk att kostnaderna för den skattefinansierade sjukvården skenar iväg utom kontroll, eller så blir kvaliteten på den medicinskt motiverade sjukvården sämre.

Enligt DN så menar Ylva Johansson (s) att detta är OK eftersom landstingen redan sen tidigare erbjuder sånt som inte är medicinskt motiverat. I så fall är det snarare dags att landstingen slutar med det.

Det är OK att de landsting som så önskar erbjuder omskärelse till de som betalar den fulla kostnaden för det. Men det ska inte betalas med skattepengar. Och det bör inte finnas något statligt krav på att alla landsting ska erbjuda just omskärelse, eftersom det så vitt jag vet inte finns några liknande krav på något annat icke medicinskt motiverat ingrepp.

Förslaget har en märklig och ohållbar motivering. Man menar att om man inte gör detta så kommer vissa barn att bli omskurna av klåpare med risk för komplikationer. Måhända, men att av det skälet erbjuda alla föräldrar gratis omskärelse är som att ge efter för utpressning. Man borde istället överväga att tvångsomhänderta de barn vars föräldrar utsätter dem för riskabel omskärelse, för de föräldrarna har visat sig oförmögna att ta hand om sina barn på ett adekvat sätt.


14 kommentarer till “Galet att tvinga landstingen utföra omskärelse”  

 1. 1 Joakim Hörsing

  Förslaget innebär inte att landstingen ska utföra ingreppet gratis. Se mer korrekt
  information på min blogg.
  Att tro att man skulle kunna tvångsomhändertaga alla barn som riskerar omskärelse är så
  upp i det blå orealistiskt att man undrar vilken planet Bloggregeringen befinner sig.

  /Joakim Hörsing

 2. 2 Biggles

  Det som är galet är att detta ingrepp överhuvud taget är tillåtet i Sverige. Förbjud innan ännu ett barn dör i Sverige av det! Jämställ pojkar och flickors kön!

 3. 3 Mikael Ståldal

  Joakim,

  Man kan nog säga att förslaget är oklart huruvida landstingens omskärelseservice ska vara subventionerad (och kosta några hundra som ett vanligt läkarbesök) eller ske till strikt självkostnadspris.

  Subvention är en logisk följd av Socialstyrelsens argumentation.

 4. 4 Mikael Ståldal

  Joakim,

  Du har missuppfattat vad jag skrev om tvångsomhändertagande.

  Jag skrev om att tvångsomhänderta de barn vars föräldrar redan har utfört en riskabel omskärelse på barnet. Inte där det bara finns risk för att det ska ske.

 5. 5 Nils

  Joakim:
  “Förbjud innan ännu ett barn dör i Sverige av det!”

  Det är EXTREMT sällan som en person avlider av en korrekt genomförd omskärelse. Det medicinska skydd som vinns räddar antagligen LÅNGT många fler liv. Manlig omskärelse motsvarar t.ex. ett vaccin med 60% verkningsgrad gentemot HIV, varför WHO har beslutat använda det i HIV-katastrofens Afrika.

  Att förbjuda omskärelse kommer bara att leda till att många pojkar blir skadade och ökar dramatiskt risken för att någon av dem avlider eller åtminstone förlorar mycket av mannens käraste ägodel.

  Du får väldigt gärna ange din källa för påståendet att barn har dött i Sverige av tillåten omskärelse. Om du har någon, det vill säga.

  Artikelförfattaren:
  Jag instämmer helt i att det borde ske till självkostnadspris. Manlig omskärelse är inte sjukvård (utom i vissa fall, t.ex. mitt – fimosis är inte kul) och bör därför behandlas som andra kosmetiska ingrepp. Det är inte rimligt att skattepengar ska gå till det.

 6. 6 Åke

  Fimosis har inte det minsta med religiös omskärelse att göra. Kosmetisk könskirurgi av småbarn är en stötande sedvänja oavsett om det drabbar pojkar eller flickor. Redan 1983 så fastslog amerikanska pediatrikerförbundet att ingreppet saknar all medicinsk betydelse.

  Skrämmande att det finns föräldrar som med vett och vilje utsätter sin son för detta för att deras “tro” kräver det än idag.
  Var går då gränsen för vad man får utsätta sina barn för i skydd av religion? Skära bort öronen för att “gud” kräver det??

  Redan idag så utför vissa landsting omskärelse mot självkostnadspris.(ca 4000:-) Dock vägrar många läkare utföra övergreppet – av uppenbara skäl.
  Finns ingen anledning att uppmuntra den här sortens idioti genom att göra det gratis. Istället borde det bli åtalbart att modifiera småpojkars penisar på det här sättet.

  Läs mer på http://www.nocirc.org/

  /Åke

 7. 7 Robert

  SVANSKUPERING ÄR FÖRBJUDEN I SVERIGE. Att röra små flickors kön med kniv eller sax är förbjudit. Men det går bra att klippa små pojkars penisar. Dubbel moral i fråga visa att Svenska samhället, som är urtråkigt PK, saknar ryggrad.

 8. 8 Tobias Schelin

  Den rätta borde vara att förbjuda omskärelse.

 9. 9 36% fri, 64% slav

  Sätt en åldersgräns på omskärelse. Att förbjuda det är ju helt barockt, Tobias Schelin äger ingen rätt att straffa andra människor för att de väljer att omskära sig.

  Idag har tydligen barn veto mot att bli omskärda, undrar hur lagstiftarna tänkte när de gav barn veto? Nisse, 7 dagar gammal: “Jag lägger in mitt veto!”. Suck…

 10. 10 Lennart Regebro

  Diskussionen gäller omskärelse av barn. Givetvis skall man ha rätt att omskära sig som 18-åring, om man nu vill.

 11. 11 Mikael Ståldal

  Ja, men även när det gäller omskärelse av vuxna så bör det inte subventioneras (såvida det inte är medicinskt motiverat).

 12. 12 Tobias Schelin

  36% fri, 64% slav – Då borde du anse att det inte ska vara förbjudet med könsstympning heller?

  Om man inte lägger ett totalt förbud så ska det vara förbjudet upp till 18 års ålder.

 13. 13 Mannen

  För mer info om stympning/(omskärelse) kolla in
  http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/
  och
  http://www.motkonsstympning.se/

  Det är den känsligaste delen av könsorganet som skärs bort.
  Se
  http://www.nocirc.org/touch-test/bju_6685.pdf

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.