Även publicerad på Bloggen Bent.

Man kan lätt dras med i stunden när det gäller politik, och glömma bort att politik är en långsiktig hantering där det tar år att få igenom saker, och där det tar år för genomförda saker att få någon effekt.

I Dagens Nyheter idag skriver Niklas Ekdahl en krönika som poängterar just det långsiktiga i politiken, och jag håller med i det mesta.

Socialdemokraterna vill förstås i retoriken framstå som allt det godas moder, och vill förstås inte ge alliansregeringen beröm får någonting. Det är därför vi får inlägg som det här från Johan Sjölander, som ändå är en förhållandevis resonabel sosse.

Det är också därför, tror jag, men det kräver ett visst mått av djupare självanalys, som jag inte skrivit så mycket kritiskt om alliansregeringen på den här bloggen under det år som har gått sedan valet.

Det finns en hel del att kritisera, förstås, men om man inser att politik faktiskt tar rätt lång tid så inser man att kritiken blir ganska kontraproduktiv.

Man kan kritisera regeringen för att den inte går särskilt fort fram, för att den inte koncentrerar sig på rätt saker, för att den har ett ideologiskt vakum som börjar tangera kärnan av varför man från början går in i politiken.

Sedan kan man inse att politik tar lång tid, och att folk fortfarande håller på att smälta att socialdemokraterna förlorade valet, och att effekterna av maktskiftet fortfarande propagerar ut i samhället. Och man kan inse att regeringen, trots sina begränsningar, gör ett rätt bra jobb.

Man kan alltid önska mera, men det är givetvis bättre med en försiktig alliansregering än ytterligare fyra år med socialdemokraterna.

Givetvis kommer folk att vänja sig vid att socialdemokraterna inte sitter vid makten längre, och de uppenbara fördelarna för gemene man som redan är synliga kommer att manifestera sig även i opinionen.

Men det kommer bara att ta mera tid i anspråk, och det kräver en bättre kommunikativ förmåga hos regeringen, och det kräver faktiskt att de olika delarna av regeringen hittar sin roll inom alliansbygget.

Vi är inte där ännu, och det kommer att ta en bra bit in på hösten innan detta är klart. Kanske det dröjer ända in på våran 2008 innan regeringen har blivit varma i kläderna.

Det kommer att stå klart vid årsskiftet att socialdemokraterna har fel nu, lika mycket som de hade fel innan valet. Det kommer att stå klart att det är naturligt med en borgerlig regering. Det kommer att stå klart att en borgerlig regering är det bästa för Sverige.

Socialdemokraterna kommer inte att få mera rätt med tiden, utan deras retorik kommer att låta lika ihålig som den faktiskt är. Socialdemokraterna har ingen vision för sin politik, utan är i ett stadium av reaktion snarare än proaktivitet.

Mona Sahlin har förspillt möjligheten att ta ett proaktivt grepp över sitt partis politik, och representanterna för Socialdemokraterna ägnar det mesta av sin tid åt att gnälla om den förda politiken inom alliansen istället för att formulera en egen agenda.

Valet år 2010 kommer givetvis att vara en öppen fråga tills valdagen det året, och ingenting är givet. Precis som Ekdahl säger är utgången oviss, och vid det laget kommer folk att ha vant sig.

Och då kommer de att ställa frågor till socialdemokraterna. Vad vill ni göra? Hur ska ni göra ett bättre jobb än alliansregeringen har gjort? Och svaren kommer, om man ser till stunden, att vara: ”Vet ej” och ”Vet ej, men borgare är onda”.

Väljarnas dom över en sån valkampanj kommer givetvis att vara hård. Samma sak blir det om socialdemokraterna faktiskt börjar prata om sin politik. Då kommer önskedrömmarna som folk lägger in i partiet, från den råa socialismens gissel till den vänsterborgerliga ekonomismen, att krackelera.

——
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,


En kommentar till “Väljarnas dom över S blir hård 2010 – igen”  

 1. 1 bodil

  Äntligen några vettiga synpunkter beträffande regeringens agerande.
  Naturligtvis är det långsiktighet som gäller. Svåra beslut även om det är valöften,
  skall hanteras med omsorg.
  Löntagarna märker, och kommer att märka i ännu större usträckning att det LÖNAR SIG ATT ARBETA.
  Löntagarna och andra medborgare kommer också att märka att det blir mer PENGAR I BÖRSEN när
  fastighetskatten revideras.
  Löntagarna och andra medborgare kommer också att märka en stor förändring i skolan med ORDNING OCH REDA.
  Undertecknad tror därför precis som Niklas Ekdahl att ALLIANSEN fortsätter att regera 2010.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.