“Nej, nya lagar fungerar sällan om de inte uppfattas som relevanta och därtill följs av förstärkta resurser till rättsväsendet. Här har vi ännu ett exempel på att det stiftas lag utan tanke på att se till så att lagen verkligen kan efterlevas. Det urholkar tyvärr tilltron till rättstaten.”

Så kommenterade Fredrik Reinfeldt lagen om nedladdning i maj förra året. Då drogs det till val, Piratpartiet såg ut som en farlig uppstickare, och de etablerade partierna var måna om att inte låta fildelningsfrågan bli avgörande i valet.

Nu har justitieminister Beatrice Ask tagit emot en utredning gjord av Cecilila Renfors, som dock vill skärpa läget ytterligare. I stället för att konstatera att kriget om fildelning redan är över och att fildelning är ett faktum vi kommer få leva med, vare sig skivindustrin vill det eller inte, så vill utredaren införa ytterligare en rättsosäker åtgärd.

Utredaren vill nämligen att internetoperatörerna skall ansvara för vad deras användare gör ute på internet. En tanke som justitieminister Ask redan varit inne på. Om upphovsrättsinnehavaren tror att någon fildelar från ett visst nät, så ska den kunna begära att användaren stängs av från nätet, annars riskerar operatörerna böter.

Ungefär som att telefonbolagen skulle vara ansvariga för vad som sägs när folk pratar i den, posten ansvarig för vilka brev som skickas (böter om de inte stoppar brevbomber?), eller caféägaren för att det inte diskuteras brottslighet över kaffekoppen.

Ett helt absurt scenario som inte är förenligt med rättsäkerhet alls. Om Ask vill värna det minsta om rättstaten, så slänger hon utredningen från Renfors i papperskorgen. Gärna efter att ha kört den genom en dokumentförstörare.


2 kommentarer till “Operatörsansvar oförenligt med rättsstaten”  

 1. 1 Cissi

  Hejsan,

  kolla in den här länken:

  http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=5&number=135867

  Utredningen om fildelning går medieindustrin till mötes och breddar varken konkurrensen eller förbättrar situationen för svenska konsumenter, säger Mehmet Kaplan, Miljöpartiets riksdagsledamot i justitieutskottet.

  /Cissi

 1. 1 De som ser problem i ett fungerande system « Vänstervindar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.