Värdetransportrånen ökar, åtminstone om man utgår från mediebilden. Utan att ha giltig statistik i ämnet kan vi utgå ifrån att rånen utgör ett hot mot samhället. Nu senast rånades ett bolag som sköter transport av utländsk valuta, de inställer tills vidare sina transporter, vilket kan ge upphov till brist på utländsk valuta.

Värdetransportbolaget kräver att polisen ska agera. Ett förmätet krav kan tyckas, men å andra sidan så är rättssäkerhet, inre och yttre försvar statens viktigaste uppgift. Detta om något kan svårligen privatiseras. Visst kan värdetransportbolagen se över sina rutiner, höja säkerheten etc, men i grunden är säkerhetsfrågor statens uppgift. Utan stabilitet och lugn – inget samhälle. Vi kan inte riskera att rånare stjäl sjukhusens röntgenapparater, skolornas datorer eller företagens maskiner. Istället för att agera i moralpanik och förbjuda allt som verkar konstigt, borde man se till att de viktigaste lagarna efterföljs. Staten måste garantera ett minimum av säkerhet.

En regering som åtminstone på pappret har liberala influenser borde ta tag i saken. Medborgarna bör ha möjlighet driva sina företag utan alltför stor risk för stöld eller skadegörelse, så att de kan tjäna pengar och betala skatt. Det ligger med andra ord i regeringens intresse att medborgarnas intressen försvaras.


5 kommentarer till “Värdetransportrån – vems ansvar?”  

 1. 1 Antikristen

  Ja det kan de ju få tro att polisen är intresserade av att hjälpa till med. Jaga ungdomar på nätet eller slå ned invandrare eller skjuta dem i ryggen är ju mer vad som ligger på deras bord.

 2. 2 Dennis Nilsson

  Det är värdetranportföretagen som är giriga, och skall spara in pengar till varje pris.
  De orsakar själva situationen att de blir rånade. De anställer ung okunnig oerfaren personal som har ett sug efter snabba pengar.

  Sedan polisen började ställa större krav på värdetranportföretagen i vintras så har rånen misnskat.
  Nu är värdetranportföretagen missnöjda med de nya kraven, som minskat rånen.

  Som fackets representant sa i en intervju, de (värdetranportföretagen) vill inte betala för kunnig personal.
  De anställer blåbär, som inte alltid har rent mjöl i påsen (min egen tolkning).

  Man kan lite syrligt säga att ju fler rån det sker, desto större aktieutdelning ger värdetranportföretagen till sina aktieägare.

 3. 3 Attila

  Dennis Nilsson: Det låter lite konspiratoriskt. Hur orsakar “ung och okunnig” personal att det sker ett värdetransportrån varannan vecka?

 4. 4 Cristian

  Jag tror verkligen inte att det handlar i speciellt stor utsträckning om personalen hos bolagen.

  I fallen med rån mot värdetransporter handlar det snarare om att företaget som åtagit sig att flytta på pengar inte har de tekniska lösningarna som gör det meningslöst att attackera transporten. Jag tycker också att det är hos bolagen mycket av ansvaret ligger. De har valt att transportera pengar mellan vissa punkter som affärsidé och de borde helt enkelt kunna se till att det inte lockar till sig tjuvar och banditer. I grunden borde man ju kunna skyffla på pengarna på vilken lastbil som helst och sedan åka runt och fylla på bankomaterna men det räcker inte. Ett bepansra fordonet räcker tydligen inte det heller. Ska man då kanske beväpna de som kör fordonet? Näe, givetvis inte. Allt detta är en enda upptrappning åt fel håll. Det finns idag ampuller med färg som kan utlösas enkelt och gör pengarna värdelösa. Med sådana skulle man kunna ta pengarna mer eller mindre i famnen och det skulle inte vara några problem.

  Ah.. the ranting… min poäng är att det borde inte vara några som helst problem att göra pengarna värdelösa för ohederliga lyckosökare under tiden att de transporteras mellan kund a och kund b.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.