I DN uppmärksammas det att lärare inte får lära sig konflikthantering. Men är det rätt väg att gå?

Efter jag hade slutat gymnasiet var det en glipa innan jag skulle göra lumpen, och då arbetade jag som lärarvikarie i Flemingsbergsskolan i Huddinge. Detta var i mitten på åttiotalet.

Skolan var verkligen blandad att undervisa i. Många av de anställda var morsor till mina kompisar och rejäla och rekorderliga damer. Vissa klasser var tunga medan andra var mycket lätta.

Det intressanta är hur man skötte stökigare element i skolan. Man hade en åtgärdsstege som lärare och elever kände till, där polisen ingick som sista och självklar åtgärd. Man ställde inte kravet på lärare att de skulle vara ordningsvakter, utan eskalerade en situation så var man inte rädd för att klappa till med stora klubban. Detta hände dock aldrig mej, så jag såg det inte i praktiken.

Det är väldigt viktigt att inskärpa att om våld eller hot om våld möter läraren, så är det inte lärarens ansvar att bemöta det. Det ska bemötas professionellt, av proffs. I sista hand polisen. Elever som uppvisar sådant beteende har redan straffat ut sig från ett normalt samtal. Om man tydliggör detta, räddar man ett antal själar direkt. De som ändå fortsätter med våld eller hot om våld får man då ta hand om speciellt, med de mjuka eller hårda åtgärder som står till buds.

Men om man accepterar våld och hot om våld så har man redan förlorat. Då är det något fel i systemet. Stegen fungerar inte.

Våld och hot är vardag på Sveriges största arbetsplats – skolan. 2007 kan bli det värsta året någonsin, redan har nära 300 anmälningar kommit in till Arbetsmiljöverket. Trots det får de flesta lärarstudenterna ingen utbildning alls i konflikthantering.

Läs mer: Var tredje lärare utsatt för våld eller hot

(Denna bloggpost i längre form också på min blogg)


2 kommentarer till “Det är inte konflikthantering utan polis som behövs”  

 1. 1 Antikristen

  Problemet är ju att lärarna ofta är den som startar ett slagsmål, att de sedan blir nedslagna för att de kanske saknar förmågan att slåss på allvar är inte i mina ögon ett problem.

  Var med om det ett par gånger under högstadiet att lärare åkte på stryk, en gång var det jag som stod för det efter att ha fått en smäll av en lärare.

  Problemet var snarare att rektor etc försökte övertyga alla i klassen att jag hade slagit först när alla såg att läraren var den som inledde. Anledningen att de gjorde detta var att han skrek innan han slog vilket påkallade deras uppmärksamhet.

  Men det kanske är fel att nita en sån jävel, man kanske bara ska stå där och ta emot. ELLER?

 2. 2 Lennart Regebro

  Nej, man skall gå till polisen. Vilket var Jörgens poäng. Det är inte upp till lärare och inte heller elever, att disciplinera våld och hot i samhället . Det är polisens uppgift. Polisens område slutar inte vid skoldörren. Och om det är elever eller lärare som hotar och slår spelar ingen roll.

  Att jag sedan inte tror på ditt påstående att det ofta är lärarna som startar bråken är en annan sak.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.