Regeringen har tydligen beslutat att dra in finansieringen till En Bok För Alla. Argumenten för denna finansiering är de gamla vanliga, att böckerna inte hade kommit ut annars, för dom är för smala. Jag brukar då kontra med att staten bör ge mig bidrag för att skriva datorprogram ingen är beredd att betala för. Jag har massor av idéer för program som är så smala att ingen vill betala för dom. Konstigt nog brukar ingen hålla med mig.

Ibland kommer kommentarer om att programmering inte är kultur, men en sådan kommentar kan bara komma från nån som inte har sysslat med programmering. Kod kan vara ful eller vacker, klurig eller korkad, finnesrik eller rak på sak. Kod behöver en arkitektur och en stomme, precis som ett hus. Arkitekturen kan vara praktisk, lättanvänd och dynamisk, eller full av trånga korridorer och svåranvända utrymmen. Och programmerarvärlden har sin egen kultur, flera stycken faktiskt, med egna språk, uttryck och till och med egna myter. Och programmering innebär oftast (och när det gäller webbprogrammering nästan alltid) att programmen behöver ha grafisk design, och det är lika mycket kultur som all annan design. Det är så mycket kultur med programmering att det bara rinner kultur ur öronen på oss programmerare.

Nej, programmeringskulturen är inte samma kultur som den högkulturen som har fastnat i 1800-talets träsk, men det är kultur. Och att skriva kod är inte samma sak som att skriva prosa eller dikter, men det har många likheter.

Att ge pengar till läsbefrämjande kan väl kanske vara bra. Kanske. Men i så fall skall man ge dom pengarna rakt över. Och tänk, det gör man. Sedan 2002 är bokmomsen bara 6%. Det är en stor subventionering av all litteratur. Den har jag inget emot. Men att ge pengar till ett speciellt förlag för att dom skall ge ut den litteraturen dom gillar är för det första otillbörlig konkurrens, och tar marknaden från andra förlag, som kanske också vill ge ut smal litteratur, och för det andra innebär det att staten lägger sig i vad man skall läsa.

Roligt nog får folkpartiet kritik från vänstern både för att man vill att staten skall lägga sig i vad folk läser med hjälp av en litteraturkanon, samtidigt som man nu får kritik för att man sitter i en regering som minskar statens inblandning i vad folk skall läsa.
Nej, att staten inte ger pengar till En Bok För Alla under 2008 är helt rätt. Om folk inte vill läsa deras böcker för det dom faktiskt kostar så skall dom inte ge ut dom, precis som att jag inte skall kräva statsstöd för att skriva program ingen vill ha. Staten subventionerar redan all litteratur genom att ha mycket lägre moms på dom. Räcker inte det kan man avskaffa momsen på böcker helt. Men då borde man egentligen avskaffa momsen på all kultur, dvs litteratur, musik, filmer, teater, och ja, arkitektur och programmering. Men det är nog inte så praktiskt om man ser till statsfinanserna, för det finns säkert fler områden som borde slippa kulturmoms. Möbeldesign, till exempel. Och glasblåseri. Och sånt. Och då blir ju till exempel hela IKEA momsbefriat, och det hela börjar bli lite absurt.


En kommentar till “Statligt stöd till mig! Eller?”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.