Innan folkpartiet blev ett regeringsparti fanns det ett och annat tydligt ställningstagande som det kan vara värt att lyfta fram och påminna om. Ur den ekonomisk-politiska motionen från 2005:

Sverige måste sätta skattestopp – vi har redan världens högsta skatter. Skattehöjningar skapar fler problem än de löser.

Men det var då och då är då och nu är nu.

Folkhälsominister – att vi alls har en sådan är beklagligt – Maria Larsson (kd) har nämligen sett till att regeringens höstbudget bland annat kommer att innehålla skattehöjningar och detta på cigaretter, snus och öl. Larsson varnar (mitt ord, inte hennes) dessutom för att mer av skattebetalarnas pengar framöver kommer att gå åt till en kommande storsatsning på folkhälsan.

Idéer likt Larssons och politik likt regeringens, betackar sig Bloggregeringen för.

Folkpartiet hade nämligen rätt när de 2005 slog fast att vi inte behöver högre skatter. Som politiker i ett land med världens högsta skatter, eller som medborgare under världens högsta skattetryck, borde det inte behövas någon större tankeverksamhet för att nå en väldigt enkel slutsats: Har vi problem kan det aldrig bero på att skatterna är för låga och behöver höjas.

Det motsatta är sant desto oftare – för att inte säga jämt.

Dessutom är det synnerligen beklagligt att den kloka tanken om skattestopp överges för ingrepp som inte kan beskrivas som annat än från ovan påtvingad livsstilsmoralism. Myndiga medborgare har eget snusförnuft (pun intended) och behöver varken ministrar eller institut som berättar för dem hur de ska leva sina egna liv. Regeringen borde därför sänka skatterna på tobak och alkohol, sluta att hålla sig med en folkhälsominister och sedan skyndsamt lägga ner folkhälsoinstitutet.


Inga kommenterar till “Livsstilsmoralism istället för skattestopp”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.