Det talas mycket om Israel i mellanösterndebatten, men det finns ett annat land i området med starka demokratiska traditioner, och det är Libanon.

Igår mördades Antoine Ghanem, libanesisk parlamentsledamot som ingick i det parlamentariska stödet bakom premiärministern. Han är inte den förste i den antisyriska majoriteten i parlamentet som fått sätta livet till. Han är faktiskt den tredje bara i år! Man regerar nu med en majoritet på 68 av 127 ledamöter.

Ingen skyldig har bevisats för något av morden i år eller det på parlamentsledamoten Gibran Tueni i slutet av 2005. Syrien pekas som ofta ut som den troligaste kandidaten. Oppositionen i parlamentet leds av Hizbollah med stöd från diktaturerna Syrien och Iran. Det är mycket viktigt att Sverige i sin mellanösternpolitik hjälper de demokratiska krafter som bevisligen finns. Ett nytänkande behövs för hur man ska göra detta, ett nytänkande som måste innefatta frihandel och gräsrotsrörelser. Frihandel för att det är effektivt, gräsrotsrörelser för att det är det vi har emot oss.


Inga kommenterar till “Skjuter Syrien av demokrater i Libanon?”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.