Kommer alliansregeringen att ge upp tanken om en fri hyresmarknad? Håller de på att acceptera den planekonomiska lösning vi har för närvarande, där vi subventionerar rika innerstadsbors lägenheter, medan folk i förorterna betalar överpriser för sina nedgångna lägenheter? Samtidigt dräneras innerstaden på hyresrätter eftersom de flesta vill ombilda till bostadsrätter, vilket är fullt begripligt; man vill ju äga sitt boende – så långt det går. Fri ombildning utan marknadshyror fungerar illa; det finns få incitament för entreprenörer att bygga eller behålla hyresfastigheter – det är en dålig affär helt enkelt.

Har regeringens reformiver gått i baklås? De kan t.ex inte bekämpa arbetslösheten med full kraft för då stiger räntorna, vilket kan leda till en ekonomisk kris. Budgetbalanser, inflationsmål och räntepolitik blir till grus i maskineriet, samtidigt som den svenska staten har ett stort överskott. Nåväl statsskulden finns iof kvar, men frågan är om det finns något politiskt mandat att betala av den? Vi lånar ju numera från oss själva, ockraren står inte vid dörren och bankar.

Spelar det någon roll vilka ideologier som finns representerade i riksdag och regering? Eller är den realpolitiska verkligheten alltför förlamande? Kanske skulle vi lika gärna lämna över regerandet till en sinnrik algoritm som tar hänsyn till alla intressegrupper, ränta, inflation och budgetmål? Kanske kan forskarna på Google tillhandahålla en dylik lösning? Då slipper vi dessutom politiska skandaler, brutna vallöften och röriga valkampanjer.

Google for president!


En kommentar till “Google for president!”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.