USA ska nu införa hårdare ekonomiska sanktioner mot Burma. Men förmodligen kommer dessa sanktioner att vara mindre effektiva i att uppnå en förändring. Som jag tidigare skrivit så är det svårt att använda ekonomiska sanktioner i dagens värld med Kina och Ryssland som starka aktörer. Det som återstår då är militära aktioner, som fortfarande fungerar för att uppnå en förändring.

Men vilken förändring vill man uppnå? Enligt tidigare analys så är det fyra mål som finns för en liberal utrikespolitik:

  1. Fysisk säkerhet
  2. Frihandel och kapitalism
  3. Förbättrad utbildning och medietillgång
  4. Institutionell utveckling

Ett sätt att uppnå punkt tre är att ta över del av frekvensbandet för massmedia i Burma. Detta görs med militära medel, men medel av mycket begränsad natur.

The president directed the government to freeze any U.S.-controlled assets held by 11 senior Burmese officials, and he widened the net with an executive order expanding sanctions to those who assist such officials or the Burmese government, starting with 12 individuals and entities. He also ordered tighter restrictions on the export of goods such as high-performance computers to Burma.

Läs mer: Bush Sets New Sanctions Against Burmese Military Junta – washingtonpost.com


Inga kommenterar till “Ta över Burmas radio- och TV-sändningar”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.