Nu när debatten om SVT’s vänstervridning är aktuell igen, så vill jag påminna om Sveriges Radio, och då framförallt Ekot. Ni kanske kommer ihåg att Johan Norberg påpekade att Ekot har en tendens att calla Pinochet för diktator, men Castro för ledare? Och att Ekot svarade att det berodde på att man inte villa kalla sittande presidenter för diktator.

Tja, jag kollade ju upp det där när det var aktuellt för ett år sedan genom att kolla Ekots pressmeddelanden. Vad kom jag fram till? Jo, att Pinochet alltid omnämndes i negativa sammanhang och ordalag, och alltid benämndes som diktator. Castro betecknades aldrig negativt och kallades aldrig diktator. Nu när Fidel har lämnad över till sin bror har man faktiskt vi ett tillfälle kallat Fidel för “forne diktatorn”. Men å andra sidan skriver man artiklar om hur democratisk Raul Castro är, så det jämnar väl ut sig.

Hur var det då med att inte kalla sittande ledare för diktator? Jo, Kim Jong Il, sittande ledare, kallas diktator sju gånger på tolv artiklar, inklusive slug och oberäknelig. När han inte kallas detta förlöjligas han genom att kallas Bananplanta, eller “mannen med det fluffiga fönade håret”.

Och det är inte bara Ekot på SR som konsekvent framställer Castro i positiv, demokratisk dager. Det råder ingen som helst tvekan om att SR fungerar som en pro-Castro propagandakanal i Sverige.

Vad skall vi då göra åt detta? Ja, Bloggregeringen får helt enkelt upprepa sitt gamla förslag på att vi skall använda pengarna till SVT och SR för att ta över diktaturers frekvensband och sända pro-demokratiska program från sändare nära diktaturer.

Länkar:
Bloggen Bent – Dags avliva myten om Fri Television
SVD – Jag tycker att vi förlöjligade Borg
SVD – Om BBC är partiskt, vad är då SVT?
Svensson – Göran Skyttes förvridna verklighetsbild
Sjölander – En förnuftets röst i mediedebatten


Inga kommenterar till “Glöm inte Sveriges Radio”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.