De nya moderaterna gör verkligen skäl för namnet. Erlander-nostalgi, preussisk ordning i statsfinanserna och sparsamhet gäller. Kommunalskatten sänks med tio öre i snitt, i vissa kommuner lite mer, men generellt sett handlar det om marginella skattesänkningar.

Vart tog den ekonomiska friheten vägen? Friheten att kunna spara och lägga undan en slant? Friheten att kunna köpa sig det där man verkligen drömt om. Nej, vi lever i ett anti-konsumtionssamhälle, åtminstone om intelligentian får bestämma. Konsumtion bidrar med all säkerhet till växthuseffekten. Undrar om sparande också gör det? Förmodligen.

Nej, de nya moderaterna är större skattekramare än de gamla socialdemokraterna. På Erlanders tid i slutet på 60-talet var kommunalskatten knappt 20% istället för dagens ca 30-33%.

En vild gissning; jag tror att de större skattesänkningarna kommer valåret 2010. Varför belöna väljarna redan nu? Nu när alla opinionssiffror ändå pekar neråt. Nej, vi sparar godiset till lördag, det är då vi ska ha kalas. Så uppfostrar vi våra barn, och så uppfostras även medborgarna.

Inlägget har även postats på: Kaffekoppen.se


6 kommentarer till “Skatten sänks med 10 öre…”  

 1. 1 Tobias Schelin

  I Sundsvalls Kommun har Moderaterna förespråkat en skattesänkning för ett antal ören. Samtidigt som partiet lägger ett sådant förslag så går barnomsorgen och grundskolan på knä och dras med stora besparningar. Vi ser en liknande situation på många håll i landet. Därför har jag väldigt liten förståelse för att sänka skattetrycket i kommunerna just nu.

 2. 2 Attila

  T Schelin,
  Det är vad du ser. Om du öppnar ögonen lite till så kommer du att märka att skola, omsorg etc utgör en förhållandevis liten del av den offentliga budgeten – det finns tydligen viktigare saker att satsa på. Och så länge det förhåller sig på det viset kommer merparten av vår lön att gå till skatt. Medelsvensson betalar ca 54% i skatt, inkl moms o dyl. Enligt ditt sätt att resonera borde man kanske höja skatterna, kanske vore 60% eller 70% en mer rimlig nivå?

 3. 3 Niklas Frykman

  Skola, vård och omsorg utgör kanske en relativt liten andel av den totala offentliga budgeten. Men det är en stor bit av den kommunala, cirka tre fjärdedelar om den kommunen jag bor i – Eskilstuna – är någorlunda representativ. Mycket av det är dessutom lagbundet, dvs kommunen är tvungen att göra det. Transfereringarna ligger i stort sett på staten. Återstående fjärdedel är gatuunderhåll, idrottsanläggningar, bibliotek, diverse bidrag, administration mm.

  Sedan styrs ju fortfarande rätt många kommuner av sossar, ytterligare andra av sossar i anden.

  Det går att göra en kommun lättare och mer effektiv men det är inget man gör över en natt. Om kommunen fortfarande ska leverera samma saker så finns inga enorma vinster att göra utan man får gneta fram varje öre i sänkt skatt.

 4. 4 Attila

  Frykman.
  Kommulskatten utgör blott en del av den totala skattekakan. Det är inte heller skrivet i sten vad kommunen ska ansvara för. T ex skolan har tidigare varit i statlig regi.

 1. 1 Ahlbeck Online » Blog Archive » Sänks skatten VERKLIGEN med 10 öre?
 2. 2 Alltid Trött » Blog Archive » Sänks skatten VERKLIGEN med 10 öre?

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.