Dubbdäck av!

Från och med idag (1 april) är det inte längre krav att ha vinterdäck. Tyvärr är det dock tillåtet att ha dubbdäck ytterligare en månad, trots att det är uppenbart onödigt i hela södra Sverige.

Eftersom dubbdäck på barbark sliter på vägarna och orsakar hälsofarliga partiklar så bör tiden då dubbdäck är tillåtet förkortas till 31 mars i södra Sverige (Uppsala län, Västmanlands län, Örebro län, Västra Götalands län och alla län söder om dessa).

Dessutom bör kravet på att ha vinterdäck avskaffas helt, låt folk använda sitt eget omdöme istället.

Att köra med sommardäck på vinterväglag ökar i och för sig risken för trafikolyckor, men det verkar som om onödig dubbdäcksanvändning skadar fler människor.

Se tidigare inlägg.

Intressant? Andra bloggar om:


6 kommentarer till “Dubbdäck av!”  

 1. 1 Sophia

  Nåja, jag blir hellre sakta förgiftad än krossad av en bil på glid. Om nu det är de enda alternativen.
  Hellre en osäker död än en säker, liksom.

 2. 2 Johanna

  Nja, det var bara några dagar sedan som det var vinterväglag så långt ner som i södra halland, och skåne. Att ha en månad då man får tid på sig att byta däck är väl helt klart rimligt. Uppenbart onödigt är det knappast.

  Dessutom behöver det ju inte bara vara snö för att vinterväglag skall råda. Hala vägar efter regn och snabbt köldpåslag kan vara lika illa.

 3. 3 Peder

  “låt folk använda sitt eget omdöme istället.”

  Folk har inget omdöme när det gäller vinterdäck eller hur förklarar du annars alla puckon som skall ut med bilen som bara har sommardäck fast det snöar ymnigt och är väldigt halt samt att SMHI har varnat i en vecka om att det skall blir precis så? Det leder sedan till totalt trafikkaos.

 4. 4 Mikael Ståldal

  Sophia,

  Det ena döden är inte mer (o)säker än den andra. Det finns en viss sannolikhet att du skadas i en trafikolycka, och en viss sannolikhet att du blir sjuk av partiklar. Och det verkar som om sannolikheten för sjuk av partiklar är större än sannolikheten för en trafikolycka.

 5. 5 Thomas

  Nu när det närmar sig höst och vinter skulle jag rekomendera alla som inte vill ha dubbdäck att använda friktionsdäck då man åker säkrare på övergångsperioden sommar/vinter och vinter/sommar då det är dom mest kritiska perioderna, efterssom “man tror det är bra väglag fast det är tex: underkylt regn)
  Och med dagens pressade priser på billiga men bra däck på internet. Att tänka på är att beroende på var i landet man bor välja rätt vinterdäck. Bra hjälp finns att få hos online handlarna.Ett tips är http://www.nordendack.se

  MvH Thomas

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.