Drygt en månad har det rått bloggtorka här. Egentligen finns det massvis med saker jag missat att kommentera, som Rasmus och diskoavgiften, eller Maciej och de papperslösa. Det finns gott om flera andra som sagt bra saker om de båda, och en massa andra av de händelser jag inte tagit upp den senaste månaden.

Dagens minst uppmärksammade är RFSU:s Åsa Regnérs artikel i dagens SvD Brännpunkt. Hon tar upp problematiken med den skärpta åldersgränsen för att ha sex. 14-åriga tjejer får det allt svårare att få p-piller på ungdomsmottagningarna – bara 30% utgår från tjejens behov. Resten vill kontakta förälder/föräldrar eller partnern (notera singularet). I vissa fall uppger ungdomsmottagningarna att åklagare/polis har informerat om att p-piller-utskrifter till tjejer under 15år kan vara olagliga.

Konsekvensen av skärpningen i sexualbrottslagen (som i princip gör att mycket få över 15år kan ha sex med någon under 15år utan att åka dit för våldtäkt), har alltså inte bara blivit en urholkning av våldtäktsbegreppet, utan drabbar även de som den från början var tänkt att skydda – de under 15 år. Den moralistiska lagen försvårar för de 14-åringar som är förnuftiga och vill skydda sig, inte minst för dem som av olika anledningar inte kan få vare sig sina föräldrars godkännande, eller ens kan informera dem, utan att själv råka illa ut. Inte minst unga tjejer omyndigförklaras ännu mera. Inte nog med att en 14-årig tjej inte förväntas kunna bestämma vem hon själv vill ha sex med – vill hon dessutom skydda sig, är det inte säkert att hon får.

RFSU kräver att socialstyrelsen tar fram riktlinjer över hur ungdomsmottagningarna ska behandla de 14-åriga tjejerna som vill ha p-piller. Det borde vara självklart att patientens bästa skall komma först, och den skärpning av 15-årsgränsen i sexualbrottslagen som gjordes för något år sedan borde genast omvärderas.


6 kommentarer till “Att vara 14-årig tjej…”  

 1. 1 Martin L.

  Ur mitt något disiga perspektiv känns det snarare som att lagen måste omformuleras. Själva problemet tycks inte ligga så mycket i att straffen har blivit hårdare som att man mer följer lagens ord i stället för anda. Tanken med lagen är väl ändå att skydda 14-åriga Lisa från 35-åriga Lasse, inte från 15-åriga Lasse?

 2. 2 Johanna

  Nja, fast om 14 åriga Lisa helt frivilligt har sex med 35-åriga Lasse skulle det enligt din modell fortfarande räknas som våldtäkt, vilket blir en urholkning av det begreppet. Grunden för vad som är straffbart eller inte borde vara samtycke och inte ålder. Sen borde kanske Lasse straffas ändå, för sexuellt utnyttjande (eller tom. våldtäkt), om det vore så att Lisa var i beroendeställning till Lasse, men det och liknande borde utredas från fall till fall och inte per automatik.

 3. 3 Martin L.

  Som sagt, dimmigt. Jag hoppade mentalt över den där biten om att det är _våldtäkt_ man döms för.
  And in that case, I bow to you och konstaterar att jag hade inget att tillägga. Du har absolut rätt, faktiskt.

 4. 4 Mario

  Det prövas alltid indviduellt, ingen tonåring blir dömd per automatik!! Ingen 15-åring blir dömd för att ha haft frivillig sex med en 14-åring. Vad gäller 50-åringar som har sex med killar/tjejer under 15-år så föreligger det en beroendeställning ofta och om inte annat ett auktoritetsmissbruk.. osv osv. Lagen är till för att sätta dit personer som utnyttjar sin ställning mot en underårig på ngt sätt. Alla personer som utnyttjar sin ställning, fysiska styrka, hot osv kan eventuellt dömas för våldtäkt och det är väl inget konstigt med det?

 5. 5 Johanna

  Mario, Jo, det prövas individuellt, men inte med samtycke som utgångspunkt. Det finns ingen 15-åring mig veterligen som blivit dömd för sex med 14-åring, men väl en 17-åring som blivit det. Sträcker sig åldern till dryga 20 finns det ännu fler fall. Om samtycke har rått, har inte ens varit relevant i de fallen, och jag är tveksam till att ens en 24-25-åring alltid utgör beroendeställning för en 14-åring.

 6. 6 Lennart Regebro

  Poängen med åldergränsen är ju trots allt ändå att man anses inte vara mogen att ge samtycke när man är under åldersgränsen. Samtycke *kan* inte råda för folk under femton, det är det som är hela poängen med en byxmyndighetsålder.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.