En bomb har briserat utanför Danmarks ambassad i Pakistan. Bomben har hittills dödat åtta personer. Det råder ingen tvekan om att det är islamister som ligger bakom, och att man valt ut Danmark som måltavla.

Den påstådda anledningen för islamister att tycka illa om Danmark är Mohammed-teckningarna som publicerades. Men dessa har ju publicerats på många andra ställen, och det finns gott om anda länder som islamister lätt skulle kunna tycka sämre om.

Det egentliga skälen är:

  • Mohammedteckningarna är en enkel story att förstå, trycka och sprida.
  • Danmark är ett litet land med mindre resurser än USA eller för den delen i det här sammanhanget Israel. Islamister vill därför statuera ett ett exempel med Danmark, i förhoppningen att de hittat en lagom liten och oförberedd fiende.

Vi måste därför göra solidaritet med Danmark. Jag skriver “göra” istället för att “visa”, för solidaritet har blivit något av ett urvattnat ord som mest verkar handla om show, protestsånger och deklarationer.

Sverige bör bistå Danmark med samarbete och resurser runt ambassader i världen, om danskarna så önskar, och EU måste föra upp fråga om Danmarks säkerhet och markera att ett angrepp på Danmark är ett angrepp på EU. EU bör därför göra ett uttalande snarast om ambassadattacken och EU-länder bör bistå Danmark med de resurser som Danmark önskar.

Some Danish embassies around the world have been threatened since a cartoon depicting the Prophet Muhammad was reprinted in Danish newspapers in February. The cartoons, deemed offensive to Islam, led to worldwide protests when they were first printed in September 2005.

Läs mer: BBC NEWS | South Asia | Blast by Pakistan Danish embassy


En kommentar till “Solidaritet med Danmark”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.