I dag är det exakt två veckor tills “Proposition 2006/07:63 – En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet“, även kallad “FRA-lagen” röstas igenom i riksdagen.

Att lagen kommer röstas igenom råder det inga tvivel om. En stor majoritet av partierna i riksdagen är för förslaget, även om Socialdemokraterna hellre skulle vilja ha sina egna formuleringar. Om de liberala riksdagsledamöter som finns kvar, skulle ta och lägga ner sina röster, eller rösta emot förslaget den 17 juni, spelar faktiskt inte någon större roll. Om de skulle lyckas fälla förslaget kommer det återkomma, med socialdemokraterna som medförfattare, och i allra värsta fall efter valet 2010 och Thomas Bodström som avsändare.

Vid dagens ja till förslaget i försvarsutskottet ville nämligen oppositionen inte helt kasta det i papperskorgen, utan “att regeringen ska utreda saken bättre och återkomma till riksdagen”. Den som trodde att socialdemokraterna var bättre i frågan än sittande regering bör läsa den här motionen av herr Bodström som klart och tydligt skriver så här om FRA-lagen:

“Vi inser att det finns ett behov av att kunna signalspana också via kabel för att skydda Sverige och svenska medborgare från grov brottslighet som terrorism.”

Sossarna och alliansen sitter i samma båt.

Det är två veckor kvar till omröstningen i riksdagen som kommer ge försvarets radioanstalt rätt att avlyssna och övervaka all telefon- och internet-trafik. Personligen är jag en stor motståndare till förslaget, men jag vet inte om jag önskar mig ytterligare en uppskjutning av förslaget, stödd på konstjord andning. Riksdagsmajoriteten för att övervaka oskyldiga medborgare är helt enkelt för stor.

Det som verkligen skulle kunna förändra läget inför omröstningen om två veckor vore ett gammalt traditionellt mediedrev. Än så länge har tidningarna, med ett fåtal undantag, varit tysta. Var är kvällstidningsjournalistiken när den verkligen behövs? Var finns löpen om “hetsjakt på oskyldiga”, “massövervakning” och “yttrandefriheten hotad”. När det i går var tryckfrihetens dag skanderades det ut en bild över hur bra det var i Sverige, trots att FRA-lagen kommer påverka både källskydd och yttrandefriheten. Var är de långa skandalartiklarna om FRA?

För utan en riktig opinion i landet som dissar det där med massövervakning, handlar frågan om FRA-lagen endast om avsändare. Och finns det något som är värre än en FRA-lag om övervakning, så är det en FRA-lag om övervakning som Thomas Bodström står bakom.

Om ni inte redan läst vad Oscar Swartz, Rick Falkvinge, Emma Opassande, Christian Engström eller Projo har skrivit på ämnet, så gör det. NU.


6 kommentarer till “Var finns drevet och hetsjakten på FRA-lagen?”  

 1. 1 mikeh

  Fördelen med denna lag är att jag inte behöver använda Telias mailserver längre. Jag kan skicka mailen via smtp.fra.se. Det tycker jag är jättebra eftersom Telias server är så långsam. Sen är det bra för miljön att bara skicka ett mail istället för att ett extra skickas till FRA.

  Hurra för en så bra lag.

 2. 2 Peter Albertsson

  Är inte den här frågan “lite” för stor för att göra den till partipolitik?

  Det ter sig för mig helt obegripligt att det finns en majoritet för att Sveriges medborgare skall massavlyssnas av staten. Helt obegripligt.

 3. 3 Viktor

  Hej, även om det inte direkt sätter igång mediadrevet får du jättegärna länka till ett upprop som jag startat mot FRA-förslaget. http://www.spogg.com/petition/petition.php?pid=28 Känns som att vi måste göra allt vi kan!

  Mvh Viktr

 4. 4 sibbe

  FRA och andra liknande organisationer litar på att de kan forcera vanlig kryptering. Terrorister pratar ju inte i klartext. Alltså drabbast mest civila, precis som i heta krig. Bara för att busa har jag därför börjat använda ghostphrase. Det rår ingen på, säger de som vet.

 5. 5 Lennart Regebro

  Det verkar ju konstigt att “lita på” att dom kan forcera “vanlig kryptering”. Det kan dom nämligen inte. Vanlig kryptering idag är 64 eller 128-bitars SSL eller TSL. Inget av det är forcerbart med dagens teknik.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.