Irland har röstat nej till Lissabonfördraget (Treaty of Lisbon), och jag är övertygad om att de flesta inte vet vad de röstat för, eller emot för den delen. På BBC talas det mycket om att det är en revolt mot eliten i Bryssel och mot ökad makt åt byråkraterna i Bryssel. Aktivister över hela Europa som vill se ett lösare europeiskt samarbete och EU-motståndare, hyllar bakslaget.

Men vad handlar egentligen då Lissabonfördraget om och hur passar det med de argument människor har emot fördraget? Låt oss titta på detta:

För de som är EU-motståndare
Lissabonfördraget ger möjllighet för ett land att smidigt gå ur EU. Det finns inte idag. De som är emot EU borde därför rösta för fördraget, och sedan ta sitt land ur EU (och gå med i EFTA om man vill behålla handel och rörlighet). Alltså, de som är emot EU borde rösta för, som ett första steg mot att gå ur EU.

Revolt mot eliten i Bryssel
Här finns det en poäng såvida att folkomröstningar undvikits i i stort sett alla länder.  Men Lissabonfördraget ger större makt åt europaparlamentet, som är folkvalt, och större makt åt nationella regeringar, som också är folkvalda. Alltså: Det nya fördraget ger alltså mer makt åt folkvalda församlingar än hur det är idag. Vad önskar sig då elitkritikerna? Telefonomröstningar?

Ökad makt åt Bryssel
Här finns det också att bita i, därför att Lissabonfördraget ger faktiskt en updelning i vad EU ska kunna bestämma om, och vad de inte ska kunna bestämma om. Om man tycker att det är för mycket makt i fördraget som ges till EU, så bör man kritisera detta. De länkar jag har gett ovan till fördraget är till Wikipedia, för att försöka hitta en källa på nätet som formats av både kritiker och supporters, och som också är någorlunda läslig. Här är hur den engelska sidan på Wikipedia sammanfattar vad EU ska kunna bestämma om enligt Lissabonfördraget:

Exclusive competence
The Union has exclusive competence to make directives and conclude international agreements when provided for in a Union legislative act.
 • the customs union
 • the establishing of the competition rules necessary for the functioning of the internal market
 • monetary policy for the Member States whose currency is the euro
 • the conservation of marine biological resources under the common fisheries policy
 • common commercial policy
Shared competence
Member States cannot exercise competence in areas where the Union has done so.
 • the internal market
 • social policy, for the aspects defined in this Treaty
 • economic, social and territorial cohesion
 • agriculture and fisheries, excluding the conservation of marine biological resources
 • environment
 • consumer protection
 • transport
 • trans-European networks
 • energy
 • the area of freedom, security and justice
 • common safety concerns in public health matters, for the aspects defined in this Treaty
Supporting competence
The Union can carry out actions to support, coordinate or supplement Member States’ actions.
 • the protection and improvement of human health
 • industry
 • culture
 • tourism
 • education, youth, sport and vocational training
 • civil protection
 • administrative cooperation

Ovan kan man se och kritisera. Det finns också en del lagstiftning om bl a mänskliga rättigheter som blir mer bindande, och man ska kunna ta beslut med kvalificerad majoritet.

Varför inga omröstningar?
Anledningen till att de flesta politiker i EU inte velat ha omröstningar om Lissabonfördraget är att fördraget är så komplext. Anledningen till att det är så komplext beror på att det är en massa länder med olika traditioner och värderingar som enats om det, och att det är lagtext.

Vägen framåt
Vägen framåt nu är att stycka upp fördraget och sedan folkomrösta om varje del i varje land. Nä, det går ju inte. Ingen del av fördraget kommer att klara sig genom alla länder, om den så skulle vara objektivt sett god och lukta nyklippt gräs. Kanske det är dags för ett tvåstegs-EU, där några länder som har både vilja och förståelsen går före., så får de andra gå med om och när de vill.


2 kommentarer till “Irland lämnar EU i dåligt läge: Analys & väg framåt”  

 1. 1 Rasmus Kaj

  Tvåstegs-EU? Ungefär som med den gemensamma valutan då … Undrar när det kan tänkas bli möjligt att införa Euron i Sverige?

 2. 2 Jörgen Modin

  EU verkar förstå att man nu måste ta upp en del av de frågor som förekom i kampanjen för folkomröstningen på Irland:

  “According to the Financial Times, “explanatory protocols” should explicitly state that the document does not affect Ireland’s ability to set its own tax rates, the country’s neutrality status or its abortion policy.

  Although the Lisbon Treaty does not undermine Irish powers in these three areas, they all featured prominently in the pre-referendum debate, with the No camp citing them as reasons to not support the document. “

  http://euobserver.com/9/26338

  Dvs man ska ta upp och garantera en del av de saker irländare är rädda att mista, fast å andra sidan, dessa saker var aldrig hotade av fördraget(!)

  Man undrar lite grann om hur Ja-kampanjen skötts, om de inte lyckades få fram det i debatten…

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.