Afganistan har länge haft en plats i det svenska medvetandet, främst genom den svenska Afganistankommitténs uthålliga (alltsedan 1980) arbete. Idag har Storbritannien deklarerat att de ska utöka sina styrkor i Afganistan, och det vore ett utmärkt tillfälle för Sverige att hänga på och utöka sina.

Efter den i sammanhanget enkla invasionen av Irak har ett stort antal civila dött i Irak, under inbördeskrigsliknande förhållanden. USA försöker nu minska detta dödande och behöver resurser till att göra det, som man till förstone inte räknat med i kalkylen. Oavsett vad man tycker om invasionen i Irak står det klart att USA inte kan lämna nu utan stor blodspillan, grusat hopp om demokrati och instabilitet i hela området. Ökade insatser från andra länder än USA i Afganistan skulle avlasta USA så att mer resurser kan sättas i Irak.


En kommentar till “Sverige bör öka sina insatser i Afganistan”  

 1. 1 björn

  Funderat på CIA= inte kompetenta. Jfr CIA chefen “göra en osynlig organisation”, “Vi har besegrat terroristerna i Al Qaida och Irak” etc.
  Och alla misstag dom gjort – övervakning etc.
  Bättre andra länder kräver att usa upplöser dess organisation – dom har ju sin armé.
  USA är bara 1 stat bland stater.
  Vi glömmer ju hur ovanligt Norden är – och då speciellt Sverige . Jag tror ju på en mer nordisk värld – dvs samarbetemed andra länder än USA
  Tex uk, Iran etc
  Nya allianser trippelallianser kring rymdprogram, laser etc.
  Nato tex kan ju också vara Passé

  Ang deras kompetens= dom utnyttjar ju en massa forskare från andra länder och är inte själva speciellt g-intelligenta.
  Och Echelon etc (att Norden, Europa tillåter detta).
  Få väck dom från Norden .
  Dom egyptenavisningarna i sverige (kostade ju flera miljoner).

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.