En stor del av Rysslands Internettrafik går via Sverige, och det går rykten om att det är denna trafik som är det primära syftet med FRA-lagen, se en gammal artikel i Computer Sweden. Den artikeln gick rätt så obemärkt förbi när den publicerades 17 juni.

När sedan Svenska Dagbladet tre veckor senare skriver samma sak och kryddar med att det finns planer på att kringgå Sverige och FRA så tar det hus i helvete. Flera motståndare till lagen blir upprörda över “avslöjandet” och de “nya uppgifterna”.

Försvarsminister Sten Tolgfors (m) säger att det är djupt oansvarigt att spekulera i att Ryssland kan vara målet eftersom det rör sig om rikets säkerhet.

Tolgfors har i och för sig rätt i att det är dumt att offentligt antyda att Ryssland är målet, för då kan Ryssland vidta motåtgärder (som t.ex. se till att omdirigera sin trafik så att FRA inte kommer åt den). Men man måste vara rätt så enfaldig om man tror något annat än att Ryssland fattade galoppen redan när propositionen lades 8 mars 2007. Hela den svenska debatten sen dess har rimligtvis varken gjort till eller från.

Det var alltså regeringen, med dåvarande försvarsminister Mikael Odenberg (m), i spetsen som agerade djupt oansvarigt och hotade Sveriges säkerhet när den la propositionen.

Troligtvis fattade Ryssland vart det barkade långt innan propositionen lades, skulden faller nog tillbaka på den förra socialdemokratiska regeringen som började utreda frågan. Men det friar inte den nuvarande regeringen, eller nuvarande försvarsministern, från ansvaret för att ha drivit frågan vidare. Men att skylla på media, kritiker och övriga debattörer är orimligt.

Om man ville avlyssna Rysslands kabelbundna trafik så borde man sett till att FRA i hemlighet kopplade in sig på just de kablar som går till Ryssland. Med tanke på att dessa kablar ägs av TeliaSonera, och att svenska staten äger 37 % av TeliaSonera (och tillsammans med finska staten äger 51 %) så borde det gå att ordna utan någon ny lagstiftning.

Intressant? Andra bloggar om:


2 kommentarer till “FRA och Ryssland”  

  1. 1 Lennart Regebro

    Ja, det hade gått att ordna, fast det hade nog vart olagligt… Och hur som helst så tillåter lagen att man spionerar på svenskar, och det är det som är problemet. Hade man velat bara lyssna på ryssar hade man kunnat skriva lagen så att man fick koppla in sig på trafik, inte som passerar gränsen, utan trafik som enbart passerar Sverige. En sådan formulering är fullt möjlig.

    Men som sagt, Ryssland hade börjat dirigera om trafiken runt Sverige ändå. Rysslandsspionaget är antingen är “röd sill” eller bara korkat.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.