I Stockholm kan de just nu vara svårt att komma från punkt A till punkt B. Det beror på att det är ombyggnadsarbeten på gång i anslutning till de broar och tunnlar som förbinder de öar som Stockholm är byggt på. Om man har många sätt att ta sig från punkt A till punkt B så kallas de att ha redundans i vägnätet. Redundans betyder ungefär “överflöd”. Om man har detta “överflöd” så gör det inte så mycket om vägarbeten eller andra händelser stänger ner några av vägarna, det finns alltid fler sätt att ta sig fram.

Mycket av Europas olja och gas kommer från Ryssland, och Ryssland stänger ibland av flödet till vissa länder, av politiska skäl. Man stängde av flödet till Ukraina i några dagar efter den oranga revolutionen där, och man stängde av flödet till Litauen pga en “läcka” som behövde “repareras” men flödet har sedan aldrig slagits på igen.

Nu visar det sig att Tjeckien har varit lite smarta vad gäller pipelines på sitt territorium. Man har pipelines från Ryssland, men också från Tyskland. Ryssland kan därför inte helt stänga av tillförseln till Tjeckien, om Tjeckien bygger det missilskydd som Ryssland ogillar. Enligt The Economist så är det olja från Nordsjön och Mellanöstern som kommer från Tyskland, men varför inte bygga ett nätverk av pipelines inom EU som ge redundans, där olja och gas kan routas om till det land som behöver det, precis som elnätet fungerar idag.

Det kan finnas säkerhetspolitiska skäl att se en EU-styrning av detta, antingen genom direkt infrastruktur bekostad av EU eller genom ett regelverk om redundans, eller annan typ av underlättande.

Fortunately for the Czechs, they have some room to maneuver. Even if the deal with America goes through (it must be approved by the legislature, but there is serious opposition from law-makers and the public), the Druzhba pipeline from Siberia via Belarus and Ukraine need not be its choke-point. In the 1990s the Czech Republic built a transnational oil pipeline from Germany (tapping into oil from the North Sea and Middle East) to diversify away from Russia. If the missile-shield confrontation with Moscow gets uglier, the Czechs’ foresight may look very clever indeed.

Läs mer: Czech mate? | Certain ideas of Europe | Economist.com


Inga kommenterar till “Bygg in redundans i olje- och gaspipelines i EU”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.